Вищий спецсуд затягує розгляд касаційної скарги Луценка по першій справі

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ штучно затягує призначення слухання касаційної скарги колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на рішення Апеляційного суду Києва по першій справі. Про це сказала у коментарі УНН дружина екс-міністра Ірина Луценко.

“По першому вироку наші адвокати написали застереження судді про те, що вже всі терміни про витребуванню справи з апеляційного суду пройшли”, – сказала І.Луценко.

Через це, за словами дружини, адвокат Олексій Баганець направив такий лист-застереження до Вищого спеціалізованго суду з розгялду цивільних і кримінальних справ. “З нашого боку це розглядається як порушення права Луценка на захист”, – зазначила вона.

І.Луценко наголосила, що сьогодні досі не відомо, коли Вищий спецсуд буде розглядати їхню касаційну скаргу по першій справі.

“Суддею вичерпані всі можливі терміни з витребування справи. Йде явно штучне затягування цієї ситуації. У нас є підозра, що вони очікують, чи прийме до розгляду Вища палата Європейського суду апеляцію українського уряду на рішення ЄСПЛ по Луценку, чи ні”, – резюмувала захисник.

Як повідомляв УНН, 3 липня ЄСПЛ прийняв рішення у справі “Луценка проти України” (за зверненням поданим до ЄСПЛ у січні 2011 року). Суд виніс рішення про те, що арешт Луценка був незаконним. У рішенні також йшлося про політичні мотиви арешту. Загалом даним рішенням констатовано порушення статті 5 та 18 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (право на свободу та особисту недоторканність, а також порушення меж застосування обмежень прав).

Згодом Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький повідомив, що Міністерство юстиції України подало до Європейського суду з прав людини клопотання, щодо перегляду рішення цього суду у справі “Луценко проти України”.

Нагадаємо, 14 серпня захисники екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка подали касаційну скаргу на рішення Печерського районного суду, яким Луценка було засуджено до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

16 травня Апеляційний суд Києва визнав правомірним вирок, винесений колишньому міністру внутрішніх справ Юрію Луценку Печерським райсудом столиці.
27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва засудив Луценка до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна (643 тис. грн. компенсації МВС за завдані збитки), з позбавленням права обіймати керівні посади і рангу державного службовця.

Ю.Луценко був затриманий 26 грудня 2010 року. Генпрокуратура висунула йому обвинувачення в заволодінні державним майном в особливо великих розмірах і в перевищенні службових повноважень.

Джерело:  УНН