Юрій Луканов: Гидко висвітлювати такі вибори

Я три дні  в Миколаєві і Первомайську. Правда, де факто – півтора. Вважається, що працювати у гарячих точках – це драйв для журналіста. А тут дуже схоже на війну, тільки поки що з кийками «Беркуту», а не з вогнепальною зброєю.

Не знаю як кому, але у мене постійне відчуття огиди. Ця шобла прийшла до влади в результаті чесних виборів. Некоректно: повідсихали б руки у тих, хто за них голосував. Коректно: але  я поважаю їхній вибір.

Тепер їхні обранці перетворюють все на війну. Стрічка новин нагадує фронтові зведення. В судах сидить «Беркут» у шоломах  і перевіряє перепустки на підході до суду.

Сказав би, що це комедія, але від цієї комедії не сміятися, а плюватися хочеться.

Надихають люди. Вони цілком свідомо у Первомайську на протести вийшли. При цьому пам’ятають своє розчарування 2004-05 роками.

Написав чотири статті.

1. Виборчі протоколи до суду привіз “Беркут”

Під будинком Первомайської окружної виборчої комісії Миколаївської області у п’яницю біля восьмої години вечора товпилося чоловік п’ятдесят – шістдесят народу. Хоча напередодні в інтернеті ширилася інформація про те, що тут відбуваються масові акції протесту і навіть сутички з “Беркутом”. Люди перекрили трасу Київ-Миколаїв.

Протести почалися після того, як на сайті Центральної виборчої комісії раптово сталася зміна переможця виборів по 132-му округу. Це при тому, що було пораховано 100 відсотків голосів. Кандидат від об’єднаної опозиції 59-річний Аркадій Корнацький був замінений на висуванця від Партії регіонів 54-річного Віталія Травянка. Прихильники Корнацького прийшли під окружну комісію вимагати справедливості.

Далі http://gazeta.ua/articles/politics/465095/9#photos

2. Суд відмовився скасувати рішення про перемогу провладного кандидата

Миколаївський окружний адміністративний суд відмовив в задоволенні адміністративного позову кандидата в народні депутати Анатолія Пешехонова  до Окружної виборчої  комісії 132-го виборчого округу, що розташована у Первомайську Миколаївської області.

Він озвучив це рішення в суботу о шостій ранку. Напередодні в Первомайську відбулися масові акції протесту проти фальсифікації результатів виборів на користь провладного кандидата Віталія Травянка.

Далі http://gazeta.ua/articles/politics/465142/2#photos

3. Кандидат від опозиції подав позов про скасування рішення ОВК по скандальному 132-му округу

Довірена особа кандидата в народні депутати по 132-му округу в Миколаївській області 39-річний Ігор Пилипчук подав адміністративний позов до Миколаївського окружного адміністративного суду з вимогою скасувати протокол ОВК про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі № 132. Згідно з цим рішенням, переможцем на виборах було визнано кандидата в депутати від Партії регіонів Віталія Травянка.

Далі http://gazeta.ua/articles/politics/_kandidat-vid-opoziciji-podav-pozov-pro-skasuvannya-rishennya-ovk-po-skandalnomu-/465139

4. “Майданів буде сотні і тисячі”: у Первомайську продовжують боротьбу

Навпроти міської Ради міста Первомайська, що за 170 кілометрів від Миколаєва, звучить пісня про вареники. На гармоні  грає немолодий, але бадьорий чоловік, він же співає, а йому підспівують люди, які стоять навколо нього.

Так весело проходить те, що в народі вже встигли прозвати первомайським майданом. Тут зібралися люди, які вийшли протестувати, коли дізналися, що ім’я кандидат від опозиції Аркадія Корнацького зникло зі списку переможців на сайті ЦВК і було замінено на його суперника  від провладної партії Віталія Травянка. Днями тут відбулися сутички з міліцією.

Далі http://gazeta.ua/articles/politics/_majdaniv-bude-sotni-i-tisyachi-u-pervomajsku-prodovzhuyut-borotbu/465145