Запровадження іменних залізничних квитків є неправомірним обмеженням свободи людини

Прем’єр-міністру України

Миколі Азарову

Міністру інфраструктури України

Колеснікову Борису Вікторовичу

Ми, громадські організації, що підписалися нижче, виступаємо проти запровадження іменних залізничних квитків.

Нещодавно Міністерство інфраструктури України повідомило про намір знову запровадити внесення паспортних даних до залізничних квитків.[1] Свої дії Міністерство аргументує необхідністю боротися зі спекулянтами квитків.

Проте з цими аргументами не можна погодитися з таких причин.

Запровадження повного контролю за пересуваннями громадян характерне для поліцейських держав, а не держав демократичних, що поважають й дотримуються прав людини.

На сьогодні в Україні відсутній ефективний захист персональних даних. Зважаючи на це, а також на проголосований депутатами Закон України «Про єдиний державний демографічний реєстр» можна зробити висновок, що введення іменних квитків дає владі простір для зловживань.  Фактично, створюється можливість для контролю за пересуванням будь-якої особи, що може бути використано як для стеження за представниками політичної опозиції, так і за громадськими активістами.

В теперішніх умовах, запровадження іменних залізничних квитків становитиме порушення права на приватність (приватне життя), гарантоване Конституцією України та Європейською Конвенцією про захист прав людини.

Окрім цього, це нововведення істотно обмежує свободу пересування. Особа, документи якої, наприклад, втрачені, не може скористатися залізничним транспортом. Законодавство чітко визначає, що свобода пересування не може обмежуватися через відсутність тих чи інших документів.

Важливо зазначити, що крім порушень прав людини, такі нововведення серйозно ускладнюють повсякденне життя громадян. Необхідно постійно при собі мати паспорт, не можна без документу особи купити квиток чи сісти у поїзд, оскільки провідники перевіряють відповідність особи та прізвища на квитку. Особливо сильно ці складнощі проявляються при організації групових подорожей або подорожей іноземців, оскільки стає неможливим заздалегідь купувати квитки. Безліч незручностей може нести й проблема неправильного внесення прізвища до квитка. Нововведення збільшить черги до залізничних кас, оскільки через введення даних про особу подвоїться час продажу квитка.

Попередній досвід існування іменних квитків показує, що це нововведення жодним чином не торкнеться спекулянтів квитків, котрі успішно обходили ці правила й до 2007 року, коли його було скасовано. Вони записували ваші дані і через 10 хвилин приносили вам необхідний квиток. Тому боротьба із спекуляцією має йти не шляхом обмеження можливостей подорожуючих громадян, а організацією роботи проти організованих злочинних мереж.

Ставлення Міністерства інфраструктури України до усіх пасажирів, як до потенційних правопорушників є принизливим і свідчить, що Міністерство будує свою діяльність на принципах неповаги та порушення фундаментальних прав людини.

Ми, організації, що нижче підписалися, представляючи інтереси громадян України, висловлюємося категорично проти нової ініціативи Міністерства інфраструктури України щодо обов’язкового внесення паспортних даних до залізничних квитків.

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Харківська правозахисна група

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Громадська організація “Флора”, м. Кіровоград

Громадська організація “Територія успіху”, м. Кіровоград

Міжнародний жіночий правозахисний центр “Ла страда-Україна”

Центр правових та політичних досліджень “СІМ”

Донецька громадська організація “Донецький меморіал”

Одеське обласне відділення Комітету виборців України

Конотопське товариство споживачів і платників податків “Гідність” – м. Конотоп Сумської області

Екологічно-гуманітарне об’єднання “Зелений Світ”, м. Чортків

Чортківська міська громадська організація «Гельсінська ініціатива-ХХІ»

Херсонська міська асоціація журналістів „Південь”

Правозахисний центр “Поступ”

[1] http://www.mtu.gov.ua/uk/news/30272.html

1 Comment

  1. Правильно! Наші вітчизняни жлоби мають право спекулювати всім і завжди!

Comments are closed.