Харківські міліціянти борються проти… незалежної профспілки

До народного депутата України Ігоря Швайки та Харківської обласної організації Всеукраїнського об’єднання “Свобода” по допомогу звернулися працівники харківської залізниці. Вони скаржаться на небачене свавілля та беззаконня з боку правоохоронних органів. Голова незалежної профспілки Харківської вагонної ділянки №1 Південної залізниці, начальник потяга Олександр Абросимов став об’єктом міліційного свавілля. Саме проти профспілки й ведуть боротьбу – вважають залізничники.

7 грудня 2012 року о 22:30 між станціями Основа та Балаклія до потяга зайшли співробітники міліції. Вони не представились, не показали службові посвідчення та документи на право перевірки, відмовилися зареєструвати перевірку у рейсовому журналі начальника потяга. Коли ж начальник потяга Олександр Абросимов відмовив міліціянтам у проведенні перевірок у зв’язку з грубим порушенням чинного законодавства, йому стали погрожувати.

Після цього міліціянти почали ходити по вагонах, будити пасажирів, які вже спали, та водити їх до провідника, аби перевірити наявність квитків. Свавілля продовжувалося до глибокої ночі 8 грудня і припинилося лише тоді, коли начальник потяга пообіцяв доповісти про безчинство керівництву на гарячу лінію. О 3:23 9 грудня до потяга зайшли п’ятеро осіб у цивільному та, представившись міліціянтами зі станції Основа, продовжили обхід. Посвідчення вони традиційно не показали, як і документи для перевірки, в журналі не зареєструвались. Вони погрожували начальникові потяга розправою та почали перевіряти проїзні документи, проводити огляд службових приміщень, будили пасажирів.

Харківська обласна організація ВО “Свобода” надає юридичну, політичну та організаційні підтримку постраждалим.

“Це далеко не перша й, напевно, не остання спроба працівників лінійного управління міліції залякати керівника профспілки. Учора по закінченні робочого дня Олександру Абросимову вдруге принесли повістку з вимогою з’явитися до лінійного відділу станції Основа Південної залізниці. Однак повістка складена з грубим порушенням норм Кримінального процесуального кодексу України, а саме: не дотримано вимоги статті 66 КПК України – не повідомлено свідка, у зв’язку з чим і в якому кримінальному провадженні його допитують.

Крім того, складається враження, що для працівників лінійного відділу питання дотримання чинного в Україні законодавства взагалі не стоїть. Мабуть, це тому, що обов’язковість надсилання повістки не пізніше ніж за три доби до дня, коли особа зобов’язана прибути за викликом, передбачена аж у 135 статті КПК, а дочитати до цієї норми, очевидно, не кожний працівник лінійного відділу в змозі. Ми як і раніше стоятимемо на сторожі прав українців та максимально будемо допомагати їм у боротьбі проти беззаконня та свавілля влади”, – прокоментувала ситуацію керівник юридичного відділу Харківської “Свободи” Олена Злобіна.

 

Прес-служба

Харківської обласної організації

Всеукраїнського об‘єднання «Свобода»

098-044-78-76

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair