На Херсонщині відновлено діяльність мобільної групи з моніторингу дотримання прав людини

За ініціативи членів Громадської ради при УМВС України в Херсонській області, мобільна група з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ поновила свою роботу.

В 2008-2010 роках в Херсонській області, як і по всій Україні, громадські активісти приймали активну участь у роботі мобільних груп з моніторингу дотримання конституційних прав та свобод громадян в діяльності МВС України.

Нагадаємо, до складу таких мобільних груп входили працівники міліції та громадських організацій правозахисної спрямованості, і здійснювали вони регулярний моніторинг, відвідуючи міськрайліноргани внутрішніх справ, ізолятори тимчасового тримання, приймальники-розподільники та спецприймальники головних управлінь та управлінь МВС в усіх регіонах України.

Створені за наказом МВС «Про організацію діяльності постійно діючих мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ» від 31 серпня 2006 року №894 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20 жовтня 2006 р. за №1130/13004), мобільні групи, на жаль, фактично припинили свою діяльність після розпуску Управління моніторингу дотримання прав людини, що діяло в апараті МВС.

Майже повне припинення діяльності мобільних груп позбавило суспільство можливості не тільки продовжувати ефективну роботу з приведення спецустанов міліції до європейських стандартів, а й взагалі – контролювати дотримання прав людини у цих місцях обмеження волі, чим створилося підґрунтя для поступового повернення органів внутрішніх справ до ганебного досвіду безпідставного затримання громадян та порушення термінів їх тримання у місцях несвободи.

Проте, відповідний наказ МВС ніхто не скасовував, нормативні засади діяльності мобільних груп, що мають здійснювати громадський контроль за міліцією із залученням представників неурядових організацій, є чинними. За умови наполегливості з боку громадськості, робота цього моніторингового механізму може й повинна відновитися.

Що й відбулося у другій половині 2012 року в Херсонській області. За ініціативи членів Громадської ради при УМВС України в Херсонській області Наталії Козаренко (Асоціація українських моніторів дотримання прав людини, Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я) та Олени Мікітась (ХГО «Успішна жінка») і та за погодженням з керівництвом УМВС, мобільна група з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ поновила свою роботу.

І вже відбулася низка моніторингових візитів:
– 19.09.2012 – до Білозерського РВ УМВСУ в Херсонській області;
– 16.10.2012 – до Голопристанського РВ УМВС;
– 16.10.2012 – до Цюрупинського РВ УМВС;
– 28.11.2012 – до Бериславського РВ УМВС;
– 28.11.2012 – до Новокаховського РВ УМВС.

В роботі мобільної групи приймають участь досвідчені правозахисники, які вже працювали в її складі у 2008-2010 роках та пройшли відповідне навчання, а також новозалучені громадські активісти. За результатами візитів складаються звіти, які направляються керівництву РВ та УМВС для прийняття відповідних заходів.

Широка участь представників НГО та журналістів з районів області надасть можливість оцінити роботу правоохоронців по всій Херсонщині та дозволить проаналізувати вплив дієвого громадського контролю як гаранта існування відповідальної й підпорядкованої суспільству правоохоронної системи.

Діяльність мобільних груп з моніторингу дотримання конституційних прав та свобод громадян – це початок розвитку національного превентивного механізму запобігання катуванням, адже під час підготовки та реалізації даних візитів напрацьовуються організаційні та нормативно-правові підходи до формування в Україні дієвого НПМ, як це передбачено Факультативним протоколом до Конвенції ООН проти катувань.

На переконання Наталії Козаренко, яка, до речі, є й регіональним координатором зі зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини по Херсонській області, з урахуванням того, що зараз в Україні опрацьовується система НПМ за моделлю «Омбудсман +», робота мобільних моніторингових груп може стати тим саме «плюсом», який дієво доповнюватиме її в системі МВС.

Права людини в Україні