Олексій Ярославцев: На підтримку інтернет-видань

Шановні друзі. Розумію, що життя важке і все таке. Але не треба боятися та приховувати свій статус. Відповідно до законодавства України, якщо ви позіціонуєте себе як ЗМІ – тобто засіб періодичного інформування, засіб массової інформації, ви маєте статус ЗМІ навіть без реєстрації в держслужбі.

Правові підстави діяльності вашого ЗМІ – статті 22, 24, 25 нового Закону про інформацію. Так само треба вказувати і в посвідченнях, навіть якщо там не буде печатки – з фоткою і підписом редактора воно є дійсним.

Головними вимогами до професії – є погодження з етичним кодексом журналіста. Повторю, журналіст – це не національність. Якщо людина висвітлює захід – на нього в повній мірі розповсюджується захист держави. Але якщо журналіст починає приймати участь в мітингу, вигукуючи гасла, утримуючи банери тощо – він автоматично лишається юридичного статусу журналіста. Це треба знати громадським активістам, які працюють на громадсько-політичні видання.

Ще одне. Відповідно до нового Кримінально-процессуального кодексу, справи по нападам та перешкоджанню в роботі журналстам реєструються та ведуться в міліції (раніше – це була стаття прокуратури). Через це можна чекати більш уважного ставлення до перешкоджань в роботі журналістів і відповідно – набагато більшої кількості порушених справ по 171 статті.

У зв’язку з цім – останне. Шановні друзі. Коли ви обираєте професію, ви розумієте і погоджуєтеся, що вона є публічною. Але коли на вас коється напад – ви чомусь замість того, щоб відстоювати свої права – ховаєтеся і чогось боїтеся. Завтра нападник зрозуміє вашу проблему і буде бити вас більш впевненіше а за одно – і інших журналістів. Треба розуміти, що своєю непротидією ви підставляєте колег по цеху.

По кожному випадку перешкоджання треба голосно про це заявляти, писати заяви до міліції та вимагати від держави відповідного, передбаченого законом, захисту. Або звертатися за підтримкою до юристів (медіаюристи допомогають оформлювати документи безкоштовно – як правило, мають на це відповідні гранти та підтримку).

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair