Опозицiя зареєструвала свiй законопроект про суспiльне мовлення

Представники трьох опозиційних фракцій Верховної Ради зареєстрували законопроект про утворення в Україні суспільного мовлення. Під текстом поставили підписи Андрій Шевченко (“Батьківщина”), Тарас Кутовий (“Удар”) та Iгор Мірошниченко (“Свобода”). Документ зареєстрований за номером 1076-1 як альтернативний до щойно внесеного урядового законопроекту.

“На відміну від документу, внесеного урядом Азарова, наш проект передбачає на порядок сильніші гарантії незалежності майбутнього суспільного мовлення, – пояснює Андрій Шевченко. – Ми не можемо допустити простої зміни вивіски на будинку державного телебачення.”

Законопроект прямо забороняє втручання в редакціну політику суспільного мовника. З нього знято обов’язок висвітлення діяльності органів влади. Суспільне мовлення керуватиметься в роботі затвердженими редакційним статутом і програмною політикою.

“В умовах окупованого інформаційного простору, який цілком і повністю приватизований олігархами та тотально контролюється владою, цей закон є першим і справжнім подихом свободи в напрямку створення незалежного мовлення, яке відповідає загальноприйнятим принципам свободи слова та незалежної журналістики,” – каже Iгор Мірошниченко.

Законопроект передбачає утворення суспільного мовлення на базі тих медіа, які зараз фінансуються з державного бюджету, – це 32 державні телерадіокомпанії, агенство “Укрінформ” та студія “Укртелефільм”. Рада Суспільного мовлення формуватиметься у складі 15 осіб з представників парламентських фракцій та медійних громадських організацій.

Згідно із законопроектом суспільний мовник проходитиме щорічний незалежний аудит і робитиме щорічний публічний звіт. Передбачене його фінансування в обсягах не менше, ніж 0.05% державного бюджету. На каналах суспільного мовлення не буде реклами.

“Ми не винаходили велосипед, – говорить Тарас Кутовий. – Європейський досвід говорить, що критично важливо гарантувати незалежність суспільного мовника – у фінансах, в управлінні і в редакційній політиці.”

У авторському колективі розробників закону зазначені Дмитро Котляр (антикорупційний експерт Організації економічної співпраці та розвитку), Тарас Шевченко (Iнститут Медіа Права), Роман Головенко (Iнститут масової інформації).

Утворення суспільного мовлення є зобов’язанням України перед ПАРЄ, а також багаторічною вимогою журналістських та громадських організацій України. У парламентах четвертого, п’ятого та шостого скликань законопроекти про суспільне мовлення відхилялись.

Текст законопроекту можна знайти тут: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=45039