Опозиція здуріла і хоче повернення у совок?*

*Повідомлення УП, заголовок – “Майдану”

Опозиція почала реалізовувати одну зі своїх найбільш спірних передвиборних обіцянок – повернення в документи графи “національність”.

Перший такий законопроект був зареєстрований у понеділок у Верховній раді депутатом Олегом Канівцем від “Батьківщини, пише Комерсант-Україна.

“Своїм законопроектом я пропоную внести зміни до Сімейного кодексу, щоб батьки могли добровільно вказувати національність у свідоцтві про народження дитини. Такий підхід – загальноприйнята європейська практика”,- розповів Канівець.

Він додав, що даний документ – не єдина його подібна ініціатива.

“Наступний законопроект, що я планую подати, про те, щоб повернути графу “національність” у паспорт. Для того щоб його підготувати, мені необхідно три-чотири дні”,— сказав Канівець.

Зазначення національності в паспорті громадянина України було відсутнє серед передвиборних обіцянок партії “Батьківщина”.

Ця ініціатива міститься у передвиборній програмі соратників по опозиції — партії “Свобода”.

“Я пройшов у парламент по мажоритарному округу (N162; Львівська область), і це пункти моєї виборчої програми, я обіцяв виборцям виконати їх! – пояснив Канівець, назвавши шанси на проходження його ініціатив у парламенті “високими”.

“Вказування національності буде добровільним! Сподіваюся, що ці законопроекти підтримають колеги з опозиції, а, можливо, і Партії регіонів, а от щодо комуністів я не впевнений”, – сказав він.

У самій “Свободі” запропоновану ініціативу підтримують частково й обіцяють на наступному тижні подати в Раду свій пакет аналогічних законопроектів.

“Графа “національність” має фігурувати тільки в паспорті, а у свідоцтві про народження дитини варто вказувати національність його батька й матері, як це було раніше”,— заявив заступник глави парламентської фракції “Свобода” Андрій Мохник.

Представник Партії регіонів Олег Зарубінський вважає зайвим введення такої графи: “У посвідченнях особи більшості європейських країн вказується тільки громадянство, а не етнічне походження, не думаю, що повернення “п’ятої графи” так важливо”.

У КПУ не виключають своєї участі в голосуванні за подібні законопроекти.

******

Від “Майдану”: Смерть совку усіх кольорів та в усіх проявах!

2 Comments

  1. А я підтримую графу!

    Чого я маю стидатись того, хто я є?
    Я розумію, це може не подобатися євреям, бо тут на Майдані і у колах американо-канадської діаспори для означеної нації вживають слово “жид”. Уявляю, як би це виглядало у паспорті…

    Але якщо відібрати у бюрократів право визначати – що вписувати у ту графу, то проблема буде лівідована.
    Хочеш – пиши “гебрей”, хочеш “ізраїльтянин”.
    Те саме із прізвищами. Не бюрократ має рішати, як моє прізвище пишеться англійською мовою.

    (Діаспора повинна перестати тиснути на велико-українців у тому, як їм розмовляти і кого вважати своїми героями).

  2. “Опозиція здуріла і хоче повернення у совок?*” – “Майдану” слід би було доречніше добирати заголовки. Чому це “здуріла”?!! До речі, це обовЯзок держави – знати достеменно, скільки в ній мешкає не лише “титульників”, але й представників інших національностей, аби “сприяти розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і нацональних меншин України” (це, до речі, за ст. 11 чинної Конституції України, тобто ведення “національного” обліку – конституційний обовЯзок держави!) І скільки можна хизуватись даними перепису населення дванадцятирічної давнини?!! І на якій підставі зараз майже щодня російській, угорській надають статус “регіональної”?!! У них що, є ОФІЦІЙНІ дані щодо національного складу певної частини території? І взагалі: як юристи “Майдану” насмілюються називати акт “Про засади державної мовної політики” законом? А суперечливість його змісту Конституції?!! А порушення процедури при голосуванні?!! Чому на це не звертається жодної уваги?!!

Comments are closed.