Суд, не дивлячись на закони України, визнає мирні протести поза законом (оновлено. документ)

Районний суд міста Києва визнав акцію, яка пройшла 8 грудня на бул. Шевченко на честь Міжнародного дня прав людини та проти законопроекту проти заборони «пропаганди гомосексуальності», незаконною.

Суд призначив адміністративний штраф організаторці акції, голові ГО «Інсайт» Олені Шевченко. Суд встановив, що організаторка не повідомила про акцію, а вина її була доведена повідомленням про організацію мирного зібрання.

Таким чином суд визнав, що повідомлення про мирні зібрання не можуть бути вислані поштою або телеграмою. Суддя Ястребов Д.О. підтвердив вимоги міліції та Київської міськради «питати дозволу» на проведення мирних зібрань.

Організатори акції вважають рішення Шевченківського районного суду таким, що суперечить Конституції України. Суддя також проігнорував точку зору Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), В роз’ясненнях ВАСУ щодо мирних зібрань сказано, що «саме собою несвоєчасне повідомлення органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування про проведення мирного зібрання не може бути підставою для задоволення позову про обмеження щодо реалізації такого права».

«Це рішення суду ще раз доводить, що суди в Україні працюють упереджено і приймають рішення не за законами держави, а так, як це необхідно владі», – каже Олена Шевченко.

«Чого варте лише висловлювання судді: «Якщо всі громадяни захочуть вийти на протест, то що це буде?». Такі коментарі судді Ястребова свідчать про непрофесіоналізм та зневагу до законів України. За Конституцією ми маємо право влаштовувати мирні зібрання в центрі міста і не повинні питати дозвіл ані судді, ані міліції», – додала Шевченко.

«Звичайно, ми будемо подавати апеляцію на рішення районного суду. Крім цього ми подамо апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду м.Києва щодо заборони акцію за маршрутом «Хрещатик – Майдан Незалежності», – повідомила організаторка акції.

 Нагадаємо, що в п’ятницю, 7 грудня, приблизно о 22:30 Окружний адміністративний суд задовольнив позов КМДА щодо заборони акції, присвяченої Міжнародному дню прав людини, який планувалося провести 8 грудня на Хрещатику.

Суд вирішив заборонити акцію «з метою забезпечення правопорядку, запобіганню вчинення злочинів, охорони здоров’я населення, захисту прав і свобод мешканців Києва та гостей столиці». В цей час на Майдані будуть проводитися «загальнодержавні свята».

Але організатори встигли повідомити в КМДА на проведення акції в іншому місці, згідно українського законодавства. Саме другий маршрут, про який було повідомлено, міліція вважала незаконним і склала адміністративний протокол на організаторку акції.

За додатковою інформацією звертайтеся до

Олени Шевченко, голови ГО «Інсайт»

050 410 7561