Україна не Африка

Домагаємося нижчих цін на міжнародні дзвінки між Україною та Польщею та іншими країнами ЄС. Нинішні ставки є такими високими, як би ішлося про розмову з Африкою, а не з близьким сусідом, з яким ще недавно ми спільно організували Євро-2012.

Ми звикли до того, що в Польщу просто так не дзвонимо з мобільки. Для міжнародних дзвінків ми використовуємо Скайп або інші види інтернетового зв’язку. Однак поміркуймо: чи дійсно так мусить бути? Чи є якісь об’єктивні, технічні аргументи для того, щоб хвилина розмови з Польщею коштувала 5 гривень і більше?

Отож таких аргументів немає. Окрім одного – бажання телекомунікаційних компаній з України та Польщі отримувати нічим не обґрунтовані надприбутки. З технічної, правової та економічної точки зору немає жодних перешкод для того, щоб хвилина зв’язку з абонентом з Польщі коштувала як максимум 1 гривню. Сьогодні польські абоненти платять за хвилину розмови з абонентом з України навіть 2-3 злоті за хвилину (4,8 – 7,25 гривні), що являється ціною, начебто поляк дзвонив у Африку, а не до дружньої сусідської країни.

Ми розуміємо, що ціна міжнародного дзвінка мусить бути вищою, ніж внутрішнього. Але хай це буде ставка вища на 20-30%, навіть на 50%, але не у 8-10 разів!!!

У першу чергу ми через акцію “Україна не Африка” хочемо створити споживацький тиск на операторів, так щоб вони самі знизили ціни до розумного рівня та створили вигідні тарифи для поляків, зацікавлених у дешевих розмовах з Україною та навпаки. Однак цього може виявитись недостатньо. Тому ми домагаємося, щоб Україна, яка заявляє про своє бажання інтегруватися з Європою, долучила до ЄС-івських порозумінь з питань телекомунікації. Мається на увазі передусім угоду, яка встановлює максимальні допустимі ціни міжнародних зв’язків та роумінгу поміж країнами – членами ЄС та деякими іншими.

Як відомо, не обов’язково треба бути повноцінним членом Євросоюзу, щоб бути стороною деяких його регуляцій, в тому числі тих, що стосуються телекомунікації. Саме для того створили ініціативу “Східне партнерство”, щоб її учасники (Україна, Молдова тощо) поступово, не будучи ще членом ЄС, приймали ЄС-івські стандарти. Це вже відбувається наприклад у сфері освіти: хоча Україна не належить до ЄС, бере участь на рівних правах у євросоюзівській системі студентського обміну Сократес-Еразмус. Тому вимагаємо від українських та польських політиків щоб не тільки говорили гарні слова про те, що хочуть бачити Україну в ЄС, але також зробили щось конкретне назустріч звичайним людям: домоглися долучення України вже зараз до європейських угод, які встановлюють максимальні допустимі ставки міжнародного зв’язку та роумінгу.

Пам’ятаймо, що живемо в ХХІ столітті, в часах глобалізації та всебічного розвитку технологій мобільного зв’язку. Розмову по мобільному телефону з нашими друзями, рідними чи співпрацівниками з Польщі чи Словаччини слід вважати звичною послугою, яку кожен може собі дозволити – як ось користування Фейсбуком.

Підтримай нашу акцію – лайкни сторінку “Україна не Африка” на Фейсбуку і переконай до цього своїх знайомих:

www.facebook.com/NieAfryka

1 Comment

  1. Haslo dobre, ale problema dribna.
    Ja poradyv by kopaty shyrshe – holosuvannia v parlamenti chuzhymy kartkamy, itd.

Comments are closed.