За нашу і вашу свободу! “Майдан Моніторинг” закликає до співпраці в обороні конституційних прав і свобод.

Вам заборонили проводити мирне зібрання? Місцева влада Вашого населеного пункту прийняла якийсь “порядок” чи “положення”, якими обмежила право на мирні зібрання? Вас затримали за роздачу листівок чи то за певний напис на футболці? Ви стали свідком таких подій чи дізналися про такі неподобства з медіа-ресурсів? Розкажіть про це нам. Ми того просто так не залишимо.

Інформаційний центр “Майдан-Моніторинг” в рамках нашого довготермінового проекту (читати більше) проводить діяльність з всеукраїнського моніторингу стану дотримання в Україні права на мирні зібрання, права на свободу безпосереднього вираження поглядів, право на інформацію та право на недискримінацію, з виявлення порушень цих прав з боку суб’єктів владних повноважень.

Зокрема, ми збираємо і розміщуємо на інтерактивній мапі повідомлення (скарги) про порушення цих засадничих для демократії і функціонування громадянського суспільства прав.

У кожному випадку підтвердженого повідомлення про порушення виконується наступний алгоритм дій:

а) створення візуалізованої “справи” про порушення;

б) звернення (електронною поштою) до відповідного суб’єкта владних повноважень з запитом щодо надання інформації про факт порушення, підстави рішення, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень тощо, оприлюднення відповіді;

в) у разі ненадання відповіді – звернення з аналогічним письмовим запитом, оприлюднення відповіді або інформації про відсутність відповіді.

г) у разі ненадання відповіді на письмовий запит – звернення до відповідного органу прокуратури щодо складання протоколу про адміністративне правопорушення.

3. У разі підтвердження фактів серйозних та очевидних порушень права на мирні зібрання суб’єктами владних повноважень – звернення до відповідних органів прокуратури, органів МВС чи Уповноваженого ВРУ з прав людини – щодо вжиття заходів прокурорського реагування або з заявою про злочин, передбачений ст.340 (“Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій”) Кримінального кодексу України чи відкриття провадження.

4. У разі виявлення нормативних актів, що порушують право на мирні зібрання та/чи право на свободу безпосереднього вираження поглядів – залежно від характеру порушення і часу затвердження акту:

а) звернення до відповідного суб’єкта владних повноважень,

б) звернення до органу прокуратури,

в) звернення до суду адміністративної юрисдикції

5. Інформаційний супровід.

Розмістити скаргу про порушення Ви можете заповнивши форму на інтерактивній карті або надіславши інформацію на електронну адресу monitor@maidan.org.ua

Супроводження скарги доказовими матеріалами (скан, фото, відео, лінк) дуже вітається.

Проект здійснюється за люб’язної підтримки Програми “Громадянське суспільство і належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

 

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair