Автора мему “Давай, до свидания!” судять за держзраду та екстремізм

В Азербайджані розпочато судовий процес у справі правозахисника, редактора газети «Толиші садо» Гілала Мамедова, відомого як герой і автор ролика на Youtube «Ты кто такой? Давай, до свидания!». Його звинувачують у зберіганні наркотиків, державній зраді та екстремізмі. Талиському журналістові загрожує довічне ув’язнення, інформує Газета.ru.

9 та 10 січня Бакинський суд із тяжких злочинів провів попередні слухання у справі Мамедова та вирішив, що засідання будуть закритими. «У закритому режимі будуть слухатися найважливіші звинувачення – держзрада й екстремізм», – пояснив Халід Багіров, адвокат звинуваченого.

Перше засідання по суті призначено на 23 січня.

У своїх публікаціях Гілал Мамедов активно виступав за права журналістів та іраномовних талишів, що проживають на півдні Азербайджану, боровся за справедливий суд над своїм попередником на посаді редактора «Толиші садо» Новрузалі Мамедовим, якого у 2007 році засудили до 10 років за обвинуваченням у державній зраді, а через два роки він помер у в’язниці.

У червні 2012 року Гілала Мамедова заарештували за звинуваченням у незаконному зберіганні наркотиків (ст. 234 КК Азербайджану), що припускає покарання від 3 до 12 років позбавлення волі. При чому в переддень арешту журналіста викрали невідомі.

Уже в липні Мамедову пред’явили нові звинувачення – за статтями про державну зраду (ст. 274 КК Азербайджану), що передбачають покарання від 10 років до довічного. Також журналіста звинуватили у розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі з використанням службового становища (ст. 283.2.2 КК Азербайджану), що загрожує йому ув’язненням ще від трьох до п’яти років.

24 грудня справу передали до суду. З більшістю матеріалів справи сторона захисту не встигла ознайомитися. «Відеоматеріали нам взагалі не надали», – говорить адвокат Гілала Мамедова Халід Багіров. Він подав клопотання про дорозслідування справи, оскільки вважає її сфабрикованою. За словами адвоката, справа Гілала Мамедова у частині звинувачення у державній зраді фактично списана з обвинувачення Новрузалі Мамедова. Жодне з численних клопотань захисту суддя Азер Оруджев не вдовольнив.

Сам Мамедов напередодні суду направив у ЗМІ свою заяву, в якій відкинув всі пред’явлені йому звинувачення, назвавши їх сфабрикованими і політично мотивованими. «Мене представили як особу, вина якої у скоєнні злочину вже доведена, заздалегідь визначивши хід слідства і порушивши мою презумпцію невинності», – пише Мамедов.

За матеріалами Газета.ru

Джерело ДЕНЬ

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair