Інна Сухорукова: Знову п’ята графа?

Історія повторюється. Не встигли ми вийти з радянського «совку» з його пропагандою всесвітньої рівності і братерства і з графою «національність» в паспортах кожного громадянина СРСР, як в парламенті вже більше ніж 20 років незалежної України з’явилися партії, які хочуть цей «совок» повернути. І хто ж це? Свободівці – соціал-націоналісти, і – комуністи. Протилежності знову зійшлися.

В далекі радянські часи дії німецьких нацистів і комуністів часто були схожими. Не нацисти, а комуністи почали в 30-ті роки першими переслідування за етнічною ознакою. Достатньо згадати репресії на початку 30-х проти греків і поляків, яких репресували саме за їх етнічну належність. Потім Гітлер навчив «совок» як поводитись з євреями. Правда, Освенцим і Треблінку Сталін все ж таки не побудував, але боротьба з «безрідними космополітами» в 1949 році дала початок переслідуванню євреїв, на багато років зробила цю націю в СРСР людьми другого ґатунку.

І ось зараз знову соціал-націоналісти і комуністи в єдиному пориві хочуть відродити  минуле – ввести в паспорт графу «національність». Етнічна належність для них більш вагома, ніж звання громадянина України. Дуже дивний патріотизм. Несучасно це, не кажучи вже про те, що введення цієї графи суперечить усталеній практиці Великої Європи. Бо nationality означає зовсім не те, що мріють занести до паспорту, а належність до країни. А етнічна належність, яка так цікавить свободівців та комуністів, в жодні ідентифікаційні документи не вноситься, це взагалі справа особистого вибору кожної людини – ким себе визначати, особливо в змішаних родинах. Але «нацикам» і комуністам Європа, звичайно ні до чого. То невже ми застрягнемо в совковому минулому тому, що так багато українців не розуміючи ані що таке комуністи, ані що таке соціал-націоналісти, віддали за них досить багато голосів? Невже «совкова» хвороба у нас – невиліковна?

І що можна очікувати від проєвропейських парламентських партнерів «Свободи» – Об’єднаної опозиції та «Удару»? Невже вони ризикнуть відштовхнути від себе безліч виборців і проголосують за цю дурню? Якщо так станеться – опозиції в парламенті і в країні – не буде – більше за неї ніхто не проголосує. Цікаво, як на це подивляться «Регіони», адже серед них є багато «НЕ титульних» осіб?

І смішно, і сумно. Але сум перемагає.

http://khpg.org/index.php?id=1357043099

[social-bio]

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

3 Comments

  1. не бачу ніякої дурні в пропозиції включити графу “національність” в паспорт…я гордий тим, що є українцем…також у мене є багато знайомих, які пишаються свєю приналежністю до російської, білоруської, німецької, грузинської тощо нації… і дивуюсь тим людям, які соромляться своєї національності….якщо ж не соромляться, то чому тоді її приховують? так що не варто тут же безапеляційно варнякати і наліплювати ярлики….можливо, замислитись та знайти у цій пропозиції раціональне зерно?

  2. з гордістю впишу свою національність в український паспорт. може тоді стану пишатися громадянством України.
    а ти, дурепо, коли не знаєш свого роду, можеш написати що ти пострадянське сміття у вільній країні

  3. Обязательно нужна графа национальности! Я, например, несмотря на то, что родной язык – русский (родилась в России, но мама украинка), живу в Украине и чувствую себя украинкой. И мне не нужно, чтобы меня из-за русского языка считали русской, и разные Путины трындели о защите русских, имея в виду русскоязычных . Никто же не считает ирландца, для которого родным языком стал английский, англичанином, правда?

Comments are closed.