Малі міста Чернігівщини на шляху до Угоди мерів

Громадська організація «Громадська Рада» розпочинає реалізацію проекту «Сталий енергетичний розвиток: міжнародне співробітництво та кращий досвід на шляху до Угоди мерів».

Метою даного проекту є підвищення можливостей місцевої влади і відповідних зацікавлених сторін в напрямку більш сталого енергетичного планування.

Енергоресурси формують значну частину витрат бюджетів територіальних громад, і тому виникає необхідність в енергозбереженні та підвищенні енергетичної ефективності будівель, що знаходяться у власності територіальної громади і що фінансуються з місцевого бюджету.

Існуючи реалії підтверджують, що Україна і надалі буде жити в умовах зростання цін на енергоресурси, але на це не реагує ні центральна, ні регіональна влада. Необхідно почати управляти процесами енергоспоживання. Тому ми повинні мати раціональну політику, пов’язану з вирішенням цих проблем у кожному окремому місті.

В Європейській енергетичній доктрині є окремий розділ, який засвідчує роль місцевої влади у вирішенні енергетичних проблем Європейського Союзу. В Україні також необхідно вирішувати ці проблеми локально, тому що можливості отримувати додаткові енергетичні ресурси з навколишнього середовища наприклад у Чернігова чи Сімферополя зовсім різні. Треба дати можливість містам рятувати самим себе в енергетичному питанні.

В рамках проекту відбудуться освітні семінари, навчальні тренінги та стажування в містах Естонії, які мають чимало досягнень у вирішенні енергетичних проблем.

Діяльність проходить за фінансової підтримки МЗС Республіки Естонія.

Наталія Максименко
ГО «Громадська Рада»