Мешканка Чугуєва стала жертвою сучасного рабства

Людмила довго шукала роботу. І в серпні 2011 р. їй пощастило: за оголошенням вона влаштувалася продавщицею в продуктовий магазин ТОВ «Т». Правда, за час випробувального терміну їй не заплатили, але Люду це не насторожило, адже така практика є звичайною для сьогоднішньої «базарної» економіки.

Втім, те, що нова робота перетвориться на сучасне рабство, за яке їй доведеться розплачуватися навіть після звільнення, Людмила й уявити не могла.

Жінка пропрацювала без оформлення майже 9 місяців. Однак, як зазначає Людмила, шеф так і не зміг за цей час «народити» наказ про прийом на роботу, не оформив її належним чином, не платив відповідну зарплату. А через те, що «багато питань задавала» щодо торгівлі «лівою» горілкою і намагалася кілька разів звільнитися, її, вочевидь, вирішили «провчити».

Як згадує Люда, хазяїн, який, весь цей період залишався цілком задоволеним її роботою, оскільки не призначав інвентаризацій (навіть тоді, коли вона деякий проміжок часу працювала разом з напарницею), надіслав у квітні 2012 року перевіряючих, які з’явилися в магазин «з такими очима, ніби прийшли розстрілювати». І нарахували нестачу на суму більше 6 тис. грн.!

Спроби Людмили відстояти свою правоту ні до чого не привели: їй вказали на двері і пригрозили, що у випадку, якщо терміново не внесе зазначені кошти в касу, «сильно пошкодує». Зрозуміло, що у людини, що місяцями не отримувала оплати за свою працю, таких грошей не було… Тоді колишній «бос» пішов ва-банк і написав заяву в міліцію, яка одразу ж порушила кримінальну справу.

А Людмила пішла в приймальню Чугуївської правозахисної групи. За клопотанням адвоката до справи були долучені копії відомостей про виплату зарплати, підписані чиєїсь старанною, але не людмилиною рукою. Однак усі спроби домогтися проведення почеркознавчої експертизи оригіналів цих відомостей (адже експерт відмовився давати оцінку їх копій), на жаль, не були враховані слідством.

Одночасно Людмила за допомогою ЧПГ написала скаргу до прокуратури, а також до територіальної державної інспекції з праці в Харківській області – з вимогою провести перевірку порушень ТОВ «Т» законодавства про працю. Результатом перевірки став штраф у розмірі 510 грн., накладений на директора ТОВ «Т» за статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці). До речі, як випливає з постанови суду, пом’якшувальною обставиною стало «щире розкаяння винного».

На думку адвоката, якщо вдасться довести факт підробки відомостей про зарплату Людмили і привласнення її коштів керівництвом ТОВ «Т», останньому загрожує вже не адміністративна, а кримінальна відповідальність. Крім того, Люда має документи, що підтверджують тіньовий оборот горілчаної продукції в магазині.

Проте зараз до кримінальної відповідальності намагаються притягти саму Людмилу…

Детальніше див: http://khpg.org/index.php?id=1357740018

Правову допомогу Людмилі надає Чугуївська правозахисна група. Контакти: Роман Лихачов, 067-57-55-939, 093-611-06-90