Останній Головний командир УПА Василь Кук. Життя як виклик.

10 січня 2013 року, 18:00 – 19:15 пряма трансляція лекції Володимира В’ятровича

Всі 94 роки життя Головного командира УПА Василя Кука були викликом, — розповідає історик Володимир В’ятрович. Запрошуємо послухати про українського військового та політичного лідера, який першим пішов у підпілля і став останнім командиром УПА.

11 січня 2013 року виповнюється 100 років від дня народження Головного командира УПА генерал-хорунжого Василя Кука — «Лемеша». Напередодні Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» запрошує послухати лекцію Володимира В’ятровича «Василь Кук. Життя як виклик». Історик був знайомий із командиром, а останні роки працює з особистим архівом Кука, що за заповітом зберігається у Центрі досліджень визвольного руху.

Дослідник біографії Кука розповідає: «Він першим з ОУН ще у 1937 році пішов у підпілля і залишався останнім командиром Української повстанської армії до 1954 року. Він народився селянином, а став воїном, мав шанси лише на початкову освіту, але вступив до університету і вільно володів сімома мовами, мав загинути, але вижив, мав зламатися, але не піддався. Генерал-хорунжий Василь Кук — “Леміш” мав бачити “торжество комунізму”, але побачив українську незалежність».

Видатний керівник визвольного руху, вправний організатор, талановитий публіцист — автор першої у світі наукової критики комуністичної колгоспної системи, командир найбільшого бою УПА та творець підпільної мережі на Тернопільщині, а потім Дніпропетровщині, Кук залишався лідером і політиком високого ґатунку до кінця життя.

Щоб попрощатися з останнім командиром Василем Куком в Києві, а потім у Львові у вересні 2007 року, прийшло понад 100 тисяч людей. Поховали командира в його рідному селі Красному на Львівщині. Пам’ятні заходи до 100-річчя Василя Кука пройдуть на могилі командира в його рідному селі Красне Буського району, у Львові та Києві.

Дивитися можна буде просто з цієї сторінки

Пряму інтернет-трансляцію лекції організовує інтернет-телебачення BeTV http://betv.com.ua/news/vasil-kuk/

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair