Всесвітній Індекс Свободи Слова: Україна опустилась на 10 позицій і посіла 126 місце

30 січня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» оприлюднила свій щорічний Всесвітній Індекс Свободи Слова, у якому Україна посіла 126 місце зі 179 країн світу. Порівняно з минулим роком, Україна опустилась в рейтингу на 10 позицій (у 2012 – 116 місце), і зараз за рівнем свободи слова знаходиться між Алжиром та Гондурасом.

«Цей рік став найгіршим роком для України у сфері свободи слова починаючи з часів Помаранчевої революції – різко зросла кількість фізичних нападів, та зявились факти, які свідчать про політичну цензуру», заявив Йохан Бір, керівник Європейського Бюро «Репортерів без кордонів».

За словами Оксани Романюк, представника Репортерів без кордонів в Україні, у 2012 було зафіксовано рекордну кількість порушень прав журналістів за останні 10 років. Зокрема, кількість випадків фізичної агресії у 2012 зросла майже у три рази порівняно з попереднім роком, в українських ЗМІ зафіксовано факти політичної цензури, та зросла кількість замовчуваних тем.

Що стосується позиції в рейтингу країн-сусідів України, Білорусь піднялась на 11 позицій і посіла 157 місце, після минулорічного падіння, пов’язаного з масовими арештами журналістів та переслідуваннями під час президентських виборів.  Росія опустилась ще на 6 позицій (148 місце) після приходу до влади Владіміра Путіна, який поновив репресії у відповідь на хвилю опозиційних виступів. Молдова посіла у рейтингу 55 місце (порівняно з 53 у 2012), Польща – 22 (порівняно з 24м у 2012).

Цьогорічний Індекс Свободи Слова очолили ті ж три європейські країни, які його очолювали минулого року – Фінляндія, Нідерланди, та Норвегія. Останні три позиції в рейтингу теж лишились незмінними – їх традиційно посіли Туркменістан, Північна Корея, та Еритрея.  «Індекс Свободи Слова не бере до уваги політичну систему країн, але очевидно, що демократії краще захищають свободу виробляти та розповсюджувати достовірні новини і інформацію, ніж країни, де права людини порушуються», заявив Крістоф Делуар, генеральний секретар Репортерів без кордонів.

Водночас із оприлюдненням Всесвітнього Індексу, Репортери без кордонів запускають новий механізм глобальної оцінки свободи слова. Цей новий аналітичний інструмент вимірює загальний рівень свободи інформації в світі та показники урядів країн світу в їх сукупності у цій сфері. Приймаючи до уваги появу нових технологій, і взаємозалежність урядів і народів, свобода виробляти і поширювати новини та інформацію повинна бути оцінена як на глобальному, так і на національному рівні. Сьогодні, в 2013 році, «показник» свободи засобів масової інформації складає 3395, і є точкою відліку для наступних показників. Показник можна також розбити по регіонах,  і шляхом  співвідношення на основі чисельності населення кожного регіону, він може бути використаним для отримання оцінки від нуля до 100, в якій нуль представляє загальну повагу до свободи ЗМІ. На сьогодні, цей показник становить 17,5 для Європи, 30,0 для Америки, 34,3 для Африки, 42,2 Азіатсько-Тихоокеанського регіону і 45,3 для колишніх радянських республік, і 48,5 для Близького Сходу і Північної Африки.

А це карта ситуації зі свободою слова у світі станом на 2013 рік

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair