Запрошуємо в ресторан “Руський клуб Культ Ра”

На здобуття Національної премії ім. Тараса Шевченка

Тут 30 січня 2013 р., о 19.00, відбудеться презентація 2-го видання книжки Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” та прем’єра документального фільму “Стеком і шаблею” – про видатного митця-воїна, якого більшовики восени 1920 року спалили у топці локомотива

Фільм створено за мотивами історичного нарису Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”. У ньому розповідається про скульптора, автора першої (і забутої!) Шевченкіани, січового стрільця, начальника штабу Сірої дивізії Армії УНР, повстанського отамана Михайла Гаврилка.

Керівник Пресової кватири Українських січових стрільців Осип Назарук так охарактеризував Михайла Гаврилка: “Се одна з найориґінальніших постатей нашого стрілецтва загалом. З лиця, постави, рухів і голосу – уособлення сили й рішучості. На давнім Запорожжі він зробив би величну кар’єру. Михайло немов сотворений на ватажка на Диких Полях… А ще ліпше, чувся б Гаврилко у дружині київського великого князя Святослава “Завойовника”, котрого він цінить найбільше з усіх українських князів… Михайло Гаврилко – се одна з таких широких позитивних і оригінальних вдач, яких дуже мало видає галицька, а майже зовсім не видає буковинська Україна.

Михайло Гаврилко поважав Святослава Завойовника за відвагу, відкриту вдачу, за прив’язання до “старих гарних божеств”. У роки Світової війни, ведучи до бою свою частину, чотар Гаврилко міг “зупинитися серед лісу і голосно молитися до сил, що його оточують”, закликаючи Перуна накидати блискавок на московське військо, а Дажбога – захистити своє воїнство, до речі, греко-католицьке.

Авторами сценарію виступили Роман Коваль, Василь Портяк, Валерій Тетерятник.

Режисер і оператор – Володимир Бондаренко.

Виконавчий продюсер – Валерій Тетерятник. Продюсер – Роман Коваль.

У головній ролі – Володимир Пащенко, Сашко Кононенко, Віталій Сірий-Козак.

У фільмі використано постановочні сцени, документальну хроніку Першої світової війни, думки експертів, кадри документальних фільмів.

Стрічка двосерійна, загальна тривалість 55 хвилин.

Участь у презентації візьмуть творці фільму – Роман Коваль, Володимир Бондаренко та Валерій Тетерятник.

 

Адреса ресторану “Руський клуб Культ Ра”: Київ, вул. Володимирська, 4.

 

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”