Делегація Ради Європи відвідала Україну в рамках проекту “Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні”

Рада Європи вважає новий Кримінальний процесуальний кодекс України (КПК) як прогресивним законом, що створює міцну основу для чесної, справедливої та ефективної системи кримінального судочинства. Належне застосування КПК, відповідно до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, є складним завданням, яке передбачає необхідність здійснення подальших інституційних і законодавчих реформ. Рада Європи (РЄ) готова співпрацювати у цьому напрямку з органами української влади і з метою надання відповідної допомоги розпочинає реалізовувати проект «Підтримка реформи системи кримінальної юстиції в Україні», що фінансується Урядом Данії.

 18-21 лютого 2013 року в рамках нового проекту відбувся перший візит делегації Ради Європи в Україну, включаючи її провідних експертів. Під час місії експерти РЄ зустрілися із представниками органів української влади, усіма партнерами проекту, представниками міжнародних та громадських організацій, що дотичні до сфери реалізації і реформування кримінальної юстиції в Україні. Усі партнери, як національні, так і міжнародні, визнали позитивні результати застосування уже нового КПК, але заразом визнали, що його впровадження відбувається з певними труднощами. Деякі з них пов’язані із тлумаченням окремих положень Кодексу учасниками процесу, що беруть участь у його реалізації, інші, – у зв’язку із повільною адаптацією певних учасників процесу до сприйняття сучасних понять кримінального провадження і запроваджених новацій, де потрібна реорганізація інституцій, ліквідація попередніх практик роботи і перерозподіл кадрів. Також важливе значення повинно бути приділене належному фінансуванню процесу реалізації нового КПК.

 Зважаючи на першочергові пріоритети, Рада Європи готова сприяти у реалізації Кодексу шляхом надання правової експертної допомоги і забезпечення обміну досвідом із кращими європейськими практиками з метою становлення нової інституційної ролі органів прокуратури і розробки відповідної нової законодавчої бази у цьому напрямку.  Подібна допомога буде також надана задля якнайшвидшого створення Державного бюро розслідувань відповідно до нового КПК.

 Експерти Ради Європи вітають конструктивний підхід як з боку держаних органів влади, так і представників парламентської опозиції, зустрічі з якими були проведені протягом тижня, щодо готовності і активної участі у здійсненні подальших кроків на шляху розвитку і прийняття нових реформ, рекомендованих Радою Європи.

 *До складу міжнародних експертів під час місії входили:

Лорена Бахмайєр Вінтер, – Професор кафедри кримінального права і процесу, юридичного факультету Університету Комплутенсе, м. Мадрид, Іспанія.

Джеймс Гамільтон, – Екс-Головний прокурор Ірландії; Президент Міжнародної Асоціації прокурорів; Заступник члена Венеціанської комісії від Ірландії.

Мікаель Лінґбо, – Юридичний експерт Данського Гельсінського Комітету з Прав Людини; Колишній начальник поліції, прокурор і службовець високого рангу Служби Безпеки Данії.

Джеремі МакБрайд, – Баристер (адвокат найвищого рангу) Палати Монктон Чеймберс, Лондон, Сполучене Королівство, Голова наукового комітету Агентства Європейського Союзу з питань основоположних прав.

Ерік Сванідзе, – Довгостроковий консультант проектів Ради Європи; Колишній прокурор Грузії; Колишній член Європейського комітету запобігання катуванням і нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (КЗК) від Грузії.