Павел Залевські – прес-конференція на Майдані

У п’ятницю 22-го лютого, о 10:00 на нашому форумі відбудлася онлайн-конференція члена Європейського Парламенту Павла Залевські, співголови Форуму українсько-польського партнерства.

Біографію пана Павла можна прочитати тут
http://www.pawelzalewski.eu/ua/about-me.html

Анка: Європа продовжує наполягати на тому, щоб Тимошенко відпустили. Поясніть логіку таких вимог? Яким чином звільнення Тимошенко, яка є носієм тих самих цінностей, що й інші українські політики, наблизить нас до Європи?

Павел Залевські: Тимошенко була прем’єром після Помаренчевої революції. Вона розпочала переговори щодо Угоди про асоціацію, які все ж таки закінчив президент Янукович. Її ув’язнення, незважаючи на поважні звинуваячення, які їй висунонуто, мало політичний характер. Тому ЄС домагається її звільнення. Ще більш очевидною є справа пана Луценко.

Наталка Зубар: Чому в Польщі вийшло порвати з совецьким минулим? А в Україні все ніяк? Що кардинально відмінного відбувалося в польському суспільстві, що обумовило таку різницю?

Павел Залевські: Я думав про це багато разів. Проблема, яку має зараз Україна, стосується також багатьох інщих країн, наприклад, на Балканах. Польща здобула успіх, по-перше, тому, що в 1989 р. хотіли як найшвижше прийняти ринкову економіку, європейські страндарти, стати членом НАТО та ЄС. По- друге, наприкінці 1990-х років створили механізми, що ефективно обмежували корупцію.

Олександр Попов: Доброго дня, пане Павле. Як на Вашу думку оцінить Європейська Унія, і Європейська комісія зокрема, передачу української ГТС в управління московському Газпрому, а особливо такого унікального СТРАТЕГІЧНОГО об”єкту, яким є комплекс Підземних Сховищ Газу (ПСГ) на західному кордоні України. Чи не вважаєте Ви, що це буде мати жахливі наслідки для європейської енергетичної безпеки? Заздалегідь дякую за відповідь.

Павел Залевські: Це матиме, передусім, дуже негативні наслідки для незалежності України. Це суперечитиме принципам Європейської Хартії. Боюсь, що у наслідку Україна може вийти з Європейського енергетичного співтовариства. Якщо так станеться, то Угода про асоціацію не буде підписана, тому що розділ Угоди про асоціацію, що стосується енергетики, спирається на принципах Енергетичної Хартії. Дуже цього боюсь.

Олена Сирінська: Скажіть, будь ласка, як Ви оцінюєте перспективи підписання угоди Україна-ЄС, в контексті озвучених планів українського Кабміну ревізувати т.з. “список Фюле” (перелік індикаторів, відповідність яким дозволяла б підписати угоду Україна-ЄС)

Павел Залевські: Список Фюле є важливим, але сьогодні у 100 разів важливішим є рішення української влади про те, чи Україна бачить своє майбутнє в асоціаціїї з ЄС, чи в Митному Союзі. Всупереч декларації президента Януковича, боюсь, інакше, ніж рік тому, що сьогодні триває погодження умов із Росією.

Буревісник: Цього року свідомо та демократично обраний мудрим українським народом Президент України Віктор Янукович увійшов до списку 170-ти найвідоміших поляків сучасності та осіб, які мають польське коріння, складеного польською організацією Polski Network (PN). Пане Залевські, чи приємно Вам, що Ваш співвітчизник знову править країною, яка виконує роль буфера між імперською Росією та Вашою прекрасною незалежною Ойчизною – Польщею?

Павел Залевські: Як буває між братерськими народами, є поляки, які мають українських предків, та є українці, які мають польських предків. Для мене важливо, аби президент Янукович проводив реформи, що у наслідку призведуть до демократії та добробуту українців. А цього зараз, на жаль, не бачу.

Mykyta: Пане Залевскі, Україна давно прагне укласти угоду про асоціацію з ЄС. Які головні перешкоди для укладання такої угоди були за президента Ющенка і які, на Вашу думку, головні перешкоди зараз? Чи не було, на Вашу думку, помилкою ЄС фактична непідтримка президента Ющенка в цьому питанні?

Павел Залевські: Головною проблемою є відсутність волі до проведення реформ в Україні. Політиків слід оцінювати за вчинками, а не за словами. Ані Ющенко, ані Тимошенко, ані Янукович не призвели до обмеження корупції.

Mykyta: У Вашій статті “Націоналізм відриває Україну від Європи” в Газеті Виборчій від 31 січня 2013 року Ви пишете, що українцям треба зробити вибір і “відкинути бандерівську тотожність”. В цьому контексті мене цікавить, чи ви вважаєте, що Польща відкинула пілсудську тотожність? Якщо так, що це означає щодо історичної оцінки особи Пілсудського? До речі, Ваша стаття була перекладена українською ось тут
Там є редакційний коментар, який Вам може бути цікавим.

Павел Залевські: Дуже дякую за запитання. Це для мене важлива справа. Не можна порівнювати Бандеру з Пілсудським. Пілсудський одразу був соціалістом і демократом, потім утворив пів-авторитарну систему керування Польщею. Бандера, натомість, утворив тоталітарну та націоналістичну концепцію української держави, в ім’я якої у 1943 р. відбувся геноцид поляків, у якому загинули кілька десятків тисяч поляків.

 123: Чи існують щирі противники угоди з Україною в Європі? Тобто такі європейські політики та впливові чиновники, які проти підписання угоди з Україною саме тому, що це було б неправильно з міркувань підтримки та розвитку демократії в регіоні та світі зокрема (“підписання шкодитиме демократії”, іншими словами)? Які насправді мають такі переконання, а не лише декларують таку риторику. Мені існування настільки короткозорих та наївних людей видається сумнівним, тому й питаю.

Павел Залевські: Прізвища осіб в ЄС, що виступають проти підписання Угоди про асоціацію з Україною, добре відомі. Мотивація цих людей різна. Частина не відрізняє Україну від Росії. Частина не хоче мати нічого спільного з корумпованими українськими політиками. Частина не хоче ризикувати стосунками з Росією. Ніхто не підважує, натомість, той факт, що Угода про асоціацію всюди, не тільки у випадку України, є добрим інструментом демократизації та реформ.

 123: Позиція Луценко та Тимошенко щодо угоди. Відомо, що Луценко багаторазово і чітко заявляв про надзвичайну важливість підписання угоди з Україною, наголошуючи, що його ув*язнення в жодному разі не має бути приводом для непідписання і закликаючи європейських політиків не зволікати з угодою з посиланням на його ув*язнення. Позиція Тимошенко з цього питання виглядає не такою чіткою, часом чуємо суперечливі заяви від її політичної сили з цього приводу. Чи є у Вас чітке розуміння позиції Юлії Тимошенко з цього приводу? Чи маєте Ви (як один з прихильників угоди, як я то розумію) якійсь документ від Тимошенко, який би однозначно і остаточно забирав у опонентів угоди аргумент “Юлія сидить, тому мусимо відмовити угоді”- виглядає,що цей аргумент вважається чи не основним доводом проти угоди, і використовувати його тоді, коли б Тимошенко сказала як Луценко, було б набагато важче?

Павел Залевські: Позиція пана Луценко викликає мою найбільшу повагу. Часто представники пані Тимошенко на Заході добивались непідписання Угоди про асоціацію, поки вона знаходиться у в’язниці. По-людськи розумію це. Натомість, ця позиція є легким претекстом для тих у Європі, що не хочуть асоціації України з ЄС.

sean: Ліричне запитання. Що Ви відчуваєте, почувши чи почитавши слова “Річ Посполита”? І трохи якбитології, як Вам концепція Речі Посполитої ТРЬОХ народів?

Павел Залевські: Ці слова викликають у мене великі емоції. Вважаю це як зобов’язання, аби в Річ Посполитій усі почувались як у себе вдома. А також, аби не повторювати помилок із історії. Найбільшою помилкою минулого було непризнання у 16-17 ст. шляхетських прав козакам. Тоді могла повстати правдива Річ Посполита Трьох Народів. Сьогодні всі живемо в національних країнах, але ми повинні як найближче співпрацювати.

sean: Технологічне запитання. Чи не хтів би/не міг би пан депутат посприяти обміну досвідом між НУО України та Польщі (чи не тільки) щодо моніторингу і захисту політичних прав і свобод?

Павел Залевські: Нещодавно я став співголовою Польсько-українського форуму партнерства. Незабаром зустрічатимусь із представниками польських НУО, що займаються справи громадянських прав, аби порозмовляти щодо цього.

Roman: We just had a guest from Europe Pawel Kowal. He discussed the EU and Ukraine. Pan Kowal said that Ukraine is walking a tightrope between EU and Moscow. Russia is doing everything in their power to prohibit Ukraine joining the EU. Do you agree with him? Thank you from US diaspora

Павел Залевські: Так. Але головною проблемою є брак бажання українських еліт до реформ та боротьби з корупцією. Майбутнє України не залежить від дій ані ЄС, ані Росії, але від рішучості самих українців. На жаль, таку рішучість бачу тільки в представниках українського суспільства, а не у владних елітах.

Богдан Стасюк: Компроміс Януковича-Коморовського. Пане Павле, сьогодні після зустрічі президента Коморовського з президентом Януковичем оголошено про компроміс щодо питання засуджених екс-прем’єра України Юлії Тимошенко і екс-глави МВС Юрія Луценка. При цьому польський президент розсипався в компліментах Януковичу. Після цього стало відомо, що свідки прокуратури у справі Тимошенко перейшли на новий якісний рівень: з підслідчих осіб кримінальної зовнішності до вже засуджених і цілком сформованих бандитів. Чи не в цьому полягає компроміс? Чи може це будуть ще більш радикальні пакращення українського правосуддя?

Павел Залевські: Президент Коморовські рішучо домагається звільнення Юоії Тимошенко та Юрія Луценко. У цій справі час на дії, а не слова.

Пан Павел не встиг відповісти на всі питання, але обіцяв повернутися….

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair