Протести в Ізмаїлі: погрози та масові звільнення робітників порту

6 лютого 2013 року відбулася акція протесту проти приватизації Ізмаїльського морського торгівельного порту та майбутньої хвилі звільненнь. Її організувала незалежна профспілка „Захист справедливості”, невизнана власником. Наразі на працівників чиниться тиск, але вони готові продовжувати свою боротьбу. Про це повідомляє головний аналітичний сайт „Лівої опозиції”.
До акції протесту призвели обгрунтовані побоювання щодо майбутніх скорочень штату. Відомо, що з метою зменшити кількість протестуючих серед працівників поширювалась інформація щодо майбутньої переастестації, після якого матиме місце звільнення на підставі службової невідповідіності.
Звільнення на підставі скорочення штату відбуваються хвилями: так, зараз триває друга хвиля звільнень. Працівникам вручають повідомлення про майбутні звільнення через два місяці. Буквально нещодавно таке повідомлення отримав черговий слюсар Сергій Манойлов, який знаходиться у надзвичайно скрутному матеріальному стані: він є батьком у багатодітній родині й наразі його дружина є вагітною (зараз вони чекають на 10-ту дитину). Референт начальника порту Лариса Кірік навідріз відмовилася щось коментувати. “Поки ми не даємо такі коментарі”, – зазначила вона.
Відомо, що після акції протесту, яка завершилася передачею вимог керівництву порту до працівників подзвонили представники транспортної прокуратури. За словами учасників протесту, співробітники прокуратури схиляли їх відмовитись від претензій до роботодавця. „Їх дзвінок був схожий не стільки на бажання розібратись у ситуації, скільки на спробу тиску в інтересах власника”, — кажуть працівники. Зокрема, у прокуратурі казали, що незалежна профспілка не має права представляти трудовий колектив.
Наразі лідера незалежної профспілки Сергія Стинку викликають по телефону у транспортну прокуратуру 8 лютого на 10-00. За словами Сергія Стинки, швидше за все цей виклик – спроба чинити психологічний тиск на профспілку. Інформація щодо реакції адміністрації порту буде згодом. “У планах профспілки, якщо до нас не дослухаються – переходити до більш масштабних акцій, адже перша  акція була лише попереджувальною”, – заявив він у коментарі для GASLO.INFO.
Робітники закликають до солідарності і прохають телефонувати з вимогою роз’яснити причини незаконних скорочень (у т.ч. багатодітного батька Сергія Манойлова) за наступними телефонами: http://www.izmport.com.ua/2011-09-05-06-29-25.html
Зокрема, можна дзвонити за наступними контактами:
Референт начальника порту Лариса Анатоліївна Кирик
тел.: (04841) 25601; (04841) 90437; факс: (04841) 48053
About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair