Сергій Данилов: Шість пунктів про Меджліс

Щодо останніх дій кримських владців з просування кримськотатарської опозиції і спроб маргіналізувати Меджліс кримськотатарського народу, зокрема спроб зміни формату 18 травня на день пам’яті депортації мені видається що є потреба дуже чітко розставити деякі акценти. Тому до уваги Меджлісу, влади, ЗМІ, експертів і активістів деякі мої міркування з цього приводу. Отже:

По-перше – меджліс як суспільний інститут має виключну легітимність в кримськотатарській спільноті. Може бути запекла критика членів меджлісу, дій і рішень, але результати наших (і не наших, себто не нашого Центру) фокус-груп, інтерв’ю, опитувань свідчать що Меджліс як суспільний інститут має підтримку. Громада вважає його потрібним, необхідним, корисним. Можливо корумпованим, неефективним, забюрократизованим, закритим але потрібним. Зауважень, критики, невдоволення меджлісом в кримськотатарському середовищі – багато. Але все це незадоволення і критика не впливає на уявлення про необхідність такої структури.

По-друге, з усіх інших можливих (прото-, псевдо-, недо-) суспільних інститутів/замінник/конкурентів Меджліс єдиний має електоральну базу, причому в рази більшу ніж його конкуренти. На відміну від конкурентів Меджліс здатний провести у ВР АРК свою фракцію. Ті, кого намагаються нав’язати кримським татарам на таке не здатні. Говорити про кризу Меджлісу і на замін йому просувати політичних лузерів – це щось з розряду кафкіанської логіки. “Ці погані, тому візьмемо ще гірших, значно слабкіших і непопулярних” – так цю логіку можна підсумувати.

Крім того, по-третє – Меджліс/Курултай єдина структура що проходить унікальну для нашої держави і напевно для всього регіону систему виборів. Унікальну тим, що це єдині вибори які регулярно відбуваються у бездержавній спільноті. Так, ці вибори не бездоганні, так є багато зауважень, але внесенні зміни і нові правила враховують більшість зауважень, і головне – вибори дають легітимність. Зокрема легітимність говорити від імені кримськотатарського народу. Не помічати цього – або свідома маніпуляція, або клінічний випадок порожнечі голови.

По-четверте, в ситуації легітимного Меджлісу політика спрямована на його усунення з публічного простору в кримськотатарській спільноті сприймається як політика проти всіх кримських татар. Це дуже схоже на мантру, яку часто доводиться чути в Криму – самі татари хороші, але от меджліс – поганий. За влучним зауваженням колеги Богомолова такий спосіб говорити про Меджліс і кримських татар це псевдо-політкоректний спосіб висловити своє ставлення до самої присутності кримських татар в Криму. Це спосіб сказати що “краще б їх тут не було”. Або були тільки такі, які готові відмовитися від колективних прав спільноти. Це також схоже на іншу мантру – укрАінци – харошиє, только свідаміти (варіант – бандеавци) плахіє. А от ті українці, які говорять російською, готові відмовитися від самої держави Україна – ті подобаються.

І тут по-п’яте – визнання колективних прав. Як було сказано, в ширшому контексті Криму відмова з боку політичного Сімферополя Меджлісу в легітимному представництві колективних інтересів кримських татар, для деяких груп є способом висловити своє ставлення до всієї кримськотатарської спільноти. Це прояв ксенофобічних страхів і упереджень. Це відмова у рівному статусі і партнерстві. Але це також ставить під питання сам принцип визнання наявності і необхідності врахування колективних прав тієї чи іншої спільноти. Життя не закінчується сьогодні, і якщо прийняти таку модель, завтра вона бумерангом вдарить по тим, хто сьогодні очікує від неї швидких дивідендів. Причому, сумнівів у тому, що Меджліс переживе ці події – не має, в той час як як подібна доля “значимих інших” – під великим питанням.

По-шосте. Я б запропонував Меджлісу кримськотатарського народу розпочати створення паралельної Партії регіонів в Криму. А також підтримати, наприклад, ще одну партію Рускій блок (оновлену). Нічого сидіти в окопах і огризатися :) Треба переймати (не всі) методи опонентів, або принаймні робити очевидним і смішним маразм ситуації. А що? Партія регіонів Криму! Назва гарна, технологія спрацює :) Хто скаже що в російському русі Криму не криза? це практично офіційна позиція. хто скаже що ПРУ в АРК забезпечує зростання голосів? Останні вибори продемонстрували падіння підтримки цієї партії. Чому про це треба забувати? Чому Меджліс у цьому зв’язку не може втрутитися в ситуацію? Інтереси “кримчан” страждають, пора викинути збанкрутілих політиків на смітник історії :)

І наостанок – відповідальні політики отримують гроші на державних посадах за те, щоб у країні не було навіть натяку на дестабілізацію. Це – аксіома. Видно, не для всіх.

Сергій Данилов,

Центр близькосхідних досліджень

1 Comment

Comments are closed.