В Дніпродзержинську хочуть створити музей-квартиру Л.Брежнєва. Громадяни протестують

Президенту України
п. Віктору Януковичу
копія: голові Комітету ВР України
з питань Європейської
інтеграції п. Г. Немирі;
міському голові
м. Дніпродзержинська
п. С. Сафронову

Відкритий лист

Ми, колишні українські дисиденти і працівники гуманітарної ниви, пишемо цього листа по гарячих слідах двох подій, що мають безпосереднє відношення до майбутнього нашої країни, але закорінені у її минулому. Одна з цих подій, щойно завершений саміт Україна-Європейський Союз, маючи широкий суспільний резонанс не лише в Україні, а й у цілому світі, в разі успішного втілення результатів цієї зустрічі, може відкрити для нашої держави неабиякі перспективи процвітання національної спільноти, реформування, демократизації і гуманізації українського суспільства.

Друга подія має локальний характер, але власне вона викликала наше обурення і як наслідок – написання цього листа. Йдеться про офіційну заяву прес-служби Дніпродзержинської міської ради щодо намірів створення в нашому місті музею-квартири колишнього генерального секретаря ЦК КПСС Л. Брежнєва, який тривалий час мешкав і розпочав свою політичну кар’єру в місті Дніпродзержинську.

Вважаємо за потрібне повідомити Вас, що особа Л. Брежнєва відзначена в місті скульптурним погруддям на одній з центральних площ міста і чималою колекцією дарунків цьому діячеві, що зібрані у фондах музею історії міста Дніпродзержинська. На нашу думку, цього цілком достатньо щоби вгамувати жагу тих небагатьох гостей нашого міста, які прагнуть осягнути спадок Л. Брежнєва.

Пане Президенте, всіляко підтримуючи ініціативи щодо інтеграції нашої країни до демократичної європейської спільноти, ми жодним чином не сумніваємося в тому, що не лише нинішня Європа, а і цілий демократичний світ ніколи не забували і не забудуть того цивілізаційного лиха, яке їм завдав Радянський Союз за часів правління Л. Брежнєва. Розчавлена радянськими танками «Празька весна» та десятки тисяч загиблих і покалічених у Афганській авантюрі назавжди залишаться на совісті Л. Брежнєва і його найближчого комуністичного оточення.

В цьому листі ми не можемо оминути і злодіяння тоталітарної комуністичної м’ясорубки, до якої, після непевної і короткотривалої хрущовської відлиги, потрапили сотні українських діячів культури та науки, громадських активістів і навіть знані посадовці самої комуністичної партії, які мали честь відстоювати і представляти український народ в розмаїтті світової спільноти. Українська історія навічно закарбувала на своїх скрижалях імена дисидентів Василя Стуса, Олекси Тихого, В’ячеслава Чорновола, Богдана і Михайла Горинів, Оксани Мешко, Івана Сокульського, живими свідками брежнєвських репресій лишаються Левко Лук’яненко, Євген Сверстюк, Василь Овсієнко та багато інших. Тож, українським можновладцям ні на мить не можна забувати, що лише ціною цих сотень закатованих, зламаних доль і не використаних людських можливостей за часів брежнєвщини, постала Українська держава як важливий чинник світових політичних і соціокультурних процесів.

Звертаємося до Вас з проханням невідкладно втрутитися в ситуацію, що склалася, зупинити цю цинічну антиукраїнську провокацію і негайно відправити у відставку ініціаторів створення музею-квартири Л. Брежнєва в м. Дніпродзержинську, які напевно мають на меті поставити під сумнів євроінтеграційні прагнення України і вкотре виставити нашу Вітчизну на ганьбу і глум світової спільноти. В свою чергу ми зобов’язуємося перекласти англійською мовою це наше звернення і відправити його текст на ознайомлення до гуманітарного комітету Європарламенту, щоб там більше ніколи не складалося уявлення про Україну як державу, в якій може відбуватися абсурдний тоталітарний ренесанс, з усіма його можливими трагічними наслідками.

Володимир Сіренко, колишній репресований, письменник (м. Дніпродзержинськ)
Олесь Завгородній, дисидент, письменник (м. Дніпропетровськ)
Борис Довгалюк, дисидент, доктор технічних наук (м. Дніпродзержинськ)
Сергій Злючий, письменник, громадський діяч (м. Дніпродзержинськ)
Костянтин Писаренко, інвалід війни в Афганістані (м. Дніпродзержинськ)

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

  1. Ви зрадники Вітчизни. На вашу думку може і достатньо музеїв. Та хто ви такі, щоб з вами мали рахуватись? Ви купка сміття, яку нема сенсу брати до уваги.

Comments are closed.