Євангельські Церкви занепокоєні браком порозуміння держави з релігійною спільнотою

КИЇВ – Рада Євангельських Протестантських Церков України констатувала погіршення умов для діяльності віруючих у зв’язку зі зміною Закону «Про свободу совісті та релігійні організації».

Такого висновку дійшли учасники засідання, що відбулось 26 лютого 2013 року під головуванням єпископа Асоціації місіонерських Церков євангельських християн України Василя Давидюка, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У ході обговорення стало відомо, що з проблемами реєстрації статутів та спробами органів влади посилити контроль над діяльністю релігійних організацій стикнулись представники різних євангельських церков.

Відтак глави церков вирішили докладати спільних зусиль для того, щоб голос релігійної громадськості був почутий і керівництвом держави, і суспільством у цілому.

Також члени РЄПЦУ висловили занепокоєння щодо ініціативи Уряду (законопроект № 2142), спрямованої на ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. На їх думку, лібералізація державного регулювання в інформаційній сфері матиме згубні наслідки для духовного і морального здоров’я українського суспільства.

Окрім цього Рада Євангельських Протестантських Церков України намітила план роботи на 2013 рік. Серед іншого обговорювалась необхідність більш якісного представлення духовного і соціального служіння євангельських християн як у внутрішньоцерковних, так і у світських ЗМІ.

Учасники засідання також розглянули заяву Союзу Євангельських Реформатських Церков України про членство у РЄПЦУ. За результатами дискусії було вирішено надати заявнику статус спостерігача, що передбачає право відвідання засідань і участь у обговореннях, з метою подальшого розвитку діалогу з членами Ради.

Зустріч глав євангельських церков завершилась передачею функцій головуючого у Раді керівнику Церкви адвентистів сьомого дня Віктору Алєксєєнку.

У засіданні РЄПЦУ взяли участь:

  • Сергій Дацко, голова правління Асоціації місіонерських церков євангельських християн України;
  • В’ячеслав Нестерук, президент Всеукраїнського Союзу Об’єднань євангельських Християн-Баптистів;
  • Михайло Паночко, старший єпископ Церкви християн віри євангельської України;
  • Віктор Алєксєєнко, президент Української Уніонної Конференції Церкви адвентистів сьомого дня;
  • Леонід Падун, старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви;
  • Василь Райчинець, старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України;
  • Сергій Дебелинський, голова Братства незалежних церков і місій євангельських християн-баптистів України;
  • Ігор Рудзик, секретар Української Лютеранської Церкви;
  • представник Об’єднання незалежних харизматичних християнських церков України (Повного Євангелія).

Джерело: www.irs.in.ua