Феміністичний марш “Досить прикривати нерівність традиціями!”

Останнім часом усе частіше чуємо, наскільки важливим для нашого суспільства є відновлення “традиційних українських цінностей”. Проте, що це за цінності, і для чого їх пропонують “відновлювати”?


2012 рік запам’ятався численними мракобісними законами: заборона абортів, криміналізація так званої “пропаганди гомосексуальності”, обмеження репродуктивних прав жінок – це лише кілька прикладів дискримінаційних законодавчих ініціатив, що виправдовуються “традиціями”, так наче ті позначають тільки відвічне й універсальне добро. При цьому забувається про традиції експлуатації жінок (адже “справжнє” місце жінки – на кухні з дітьми), а також домашнього та статевого насильства, яке є щоденною реальністю мільйонів жінок в Україні і яке виправдовується “природним та одвічним порядком речей”. За допомогою звернення до міфологічних “українських традицій” дітям у школах накидають патріархальні, сексистські, ксенофобні погляди. Існування патріархату, жінконенависництва, ксенофобії є прийнятним – на нього просто заплющують очі. Поодинокі випадки, коли фізичне та статеве насильство набуває медійного розголосу, означуються за патріархальною традицією як вина самої потерпілої.

Ми кажемо: “Досить!” Досить замовчувати реальність нерівності та пригноблення, у якій живуть мільйони жінок, і прикривати їх історичними маніпуляціями. Марш 8 березня має на меті викрити ксенофобію та насильство, які ховаються за маскою “традицій”, закликати до емансипації суспільства та міжнародної феміністичної солідарності.

Наші вимоги:
○ просвіта та емансипація суспільства замість зосередження на патріархальних та ксенофобних традиціях;
○ впровадити феміністичну просвіту в школах, чутливу до всіх видів нерівностей;
○ забезпечити вільний доступ до контрацептивних засобів для всіх верств населення;
○ припинити замовчування злочинів на основі статі, гендеру, раси та сексуальності.

Приходьте 8 березня о 14.00 на Софійську площу, і разом ми заявимо: “Досить прикривати нерівність традиціями! Хай живуть свобода, рівність, сестринство!”

Увага! Під час акції заборонені прапори та символіка політичних партій, припартійних організацій та провокаторів. Будь-які прояви ксенофобії та сексизму вважатимуться провокацією.

Марш організовують:
Феміністична Офензива ofenzyva.wordpress.com
Ритми Спротиву
Студентська профспілка “Пряма дія” direct-action.org.ua
Автономна Спілка Трудящих avtonomia.net
Лібертарна Координація lib-left.org
Ліва Опозиція gaslo.info
Інсайт insight-ukraine.com.ua

Марш підтримують:
ПРОSTORY prostory.net.ua
ХУДРАДА