Уряд ускладнив ввезення гуманітарної допомоги в Україну, зокрема на адресу церков

МитницяКИЇВ – Механізм оформлення, розмитнення та ввезення в Україну гуманітарної допомоги з грудня 2012 року суттєво змінився в результаті адміністративної реформи, що проводиться Урядом.

На гуманітарній діяльності церков та інших благодійників найбільш відчутно позначилась ліквідація Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів. Підставою для цього стало внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу», повідомляє Інститут релігійної свободи.

Законопроект № 10223, розроблений Міністерством юстиції та внесений до парламенту Представником Президента Україні у Верховній Раді Юрієм Мірошниченко, був проголосований 16 жовтня 2012 року без обговорення та без розгляду поданих депутатами поправок до другого читання. Нагадаємо, що аналогічні порушення регламентних процедур мали місце і під час внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (законопроект № 10221).

У підсумку, з 2 грудня 2012 року, коли повноваження ліквідованої урядової Комісії були передані до Міністерства соціальної політики України, гуманітарна діяльність релігійних організацій стала фактично неможливою через відсутність належної нормативно-правової бази, невизначеність і довготривалість процедур з оформлення вантажів.

Як приклад, лише 30 січня 2013 року Кабінет Міністрів України постановою № 39 затвердив новий Порядок реєстрації отримувачів гуманітарної допомоги. Згідно цього документу релігійні організації повинні наново пройти процедуру включення до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. При цьому зазначений Порядок не визначає конкретних строків, необхідних Мінсоцполітики для прийняття остаточного рішення про включення заявника до Реєстру.

Крім цього, законодавством не визначено конкретного строку, протягом якого Мінсоцполітики має розглянути питання про визнання заявлених товарів (робіт, послуг) у якості гуманітарної допомоги.

МитницяЗволікання з визнанням отриманої з-за кордону допомоги у якості гуманітарного вантажу призводить до нарахування плати за його зберігання на тимчасових складах митниці, а у разі відмови з боку Мінсоцполітики – до нарахування ПДВ та митних зборів. Як наслідок, отримувачі гуманітарної допомоги в Україні змушені відмовлятись від цих вантажів на користь держави, а закордонні жертводавці втрачають сенс надсилати гуманітарну допомогу українцям.

У зверненні, підготовленому на ім’я Президента України, Рада Євангельських Протестантських Церков України (РЄПЦУ) наголошує, що така ситуація “створює передумови для затягування розгляду питань про ввезення в Україну гуманітарних вантажів та їх своєчасного доставляння до нужденних громадян”.

“Ліквідація Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України, яка складалась із посадових осіб різних центральних органів виконавчої влади та представників громадськості, призвела до відмови від ефективного механізму міжвідомчого погодження та прийняття рішень про надання гуманітарним вантажам необхідного статусу, подальшого їх розмитнення та ввезення в Україну”, – підкреслюється у зверненні РЄПЦУ.

За задумом авторів адміністративної реформи тепер відповідні рішення прийматиме Мінсоцполітики – без участі громадськості та у невизначені строки.

Наталія КоролевськаМіністр соціальної політики України Наталія Королевська, відповідаючи депутатам під час «Години Уряду» у Верховній Раді, підвищеним тоном заявила про посилення державними органами перевірок вантажів на кордоні задля запобігання ввезення контрабанди: як під виглядом гуманітарної допомоги, так і іншими незаконними шляхами.

“Протягом багатьох років гуманітарні вантажі використовувались як один з каналів надходження контрабанди в Україну. Але з початку січня цього року ця процедура була зупинена. На сьогодні ми отримали 450 звернень від різних організацій щодо визначення вантажів гуманітарними. Стосовно 254-х з них вже ухвалені позитивні рішення”, – сказала вона у парламенті 22 березня.

Звіт Королевської не знайшов підтримки навіть серед представників провладної більшості. “Такий тон, який міністр собі дозволяє в залі з депутатами, з народом, замість того, щоб давати користь, вести діалог суспільства й уряду, спрацьовує у зворотному напрямі, навпаки”, – заявила член фракції Партії регіонів Ганна Герман.

Незважаючи на запевнення міністра, серед гуманітарних вантажів, які за останні місяці не змогли бути ввезені в Україні через бюрократичні перепони, знаходяться видрукувані за кордоном Біблії та інша християнська література. На думку благодійників, затримка чи навіть неможливість їх ввезення в Україну негативно позначаться на належному святкуванні 1025-річчя хрещення Київської Русі, що відбуватиметься на державному рівні.

“15 років кропіткої праці, спрямованої на встановлення й зміцнення партнерських стосунків із зарубіжними донорами гуманітарної допомоги, взаємовідносини з якими завжди будувалися на принципах законності, абсолютної прозорості та чіткого планування, опинилися під загрозою”, – зазначив у зверненні до керівництва країни президент місії «Світло на Сході» Павло Давидюк.

З проблемами зміни порядку ввезення гуманітарної допомоги зіткнулась і Німецька євангелічна лютеранська церква України. Її звернення до Мінсоцполітики не допомогли вчасно доставити дитячі подарунки, хоча документи на них були подані ще у листопаді 2012 року.

У коментарі для ІРС пастор Андреас Гамбург сказав: “За кілька днів квітень, а Різдвяні подарунки для українських дітей досі знаходяться на складах митниці, оскільки не визнаються гуманітарною допомогою. У зв’язку з бездіяльністю влади щодо цієї ситуації, наша Церква буде змушена офіційним листом передати 100 тисяч подарунків Уряду, якщо він їх так потребує”.

Релігійна спільнота очікує від Президента та Уряду невідкладних заходів, спрямованих на відновлення механізму оперативного міжвідомчого узгодження, оформлення, розмитнення та ввезення в Україну гуманітарної допомоги.

Джерело: www.irs.in.ua