Мирні зібрання: на Донбасі виявлено вихід “самоврядувальників” за межі компетенції

Серед відповідей органів місцевого самоврядування на запити “Майдан Моніторингу” щодо показників, які характеризують рівень свободи мирних зібрань в Україні та в окремо взятих містах, прилетіли папери з донбаських Маріуполя і Костянтинівки, які (папери) ми не можемо не показати тут.

Маріуполь. Добре, звісно, що “відмов у проведенні чи забороні акцій у 2012 не було”, але про які “відмови” взагалі йдеться, якщо такого права місцеві влади не мають? А от про які – міська рада Маріуполя ще 1999-го року прийняла “Положение”, яке передбачає і 10-денний строк повідомлення про проведення “регионального” мирного зібрання і нібито право владців “запретить Мероприятие”. Годі й казати, що це аж ніяк не відповідає ст.39 Конституції та міжнародним правовим нормам, обов’язковим для України.

А от іще витвір чиновничого мистецтва з Костянтинівки. Давно померлий (через відверті суперечности з Конституцією і не тільки) “указ президії ВР СРСР” там вважають “діючим”, а до того ще і прийняли місцевий “порядок”, в якому, ясна річ, встановили і 10-денний строк завчасного сповіщення про проведення мирного зібрання, і час проведення і місця проведення тощо…

Далі – буде.