На Одещині генплан міста можна скопіювати за 250 гривень

Міська рада Южного Одеської області повідомила Ізмаїльську міську громадську організацію «Право на майбутнє», що вона згодна надати копію 220 сторінок пояснювальної записки до Генерального плану міста за 250 гривень.

Про це 14 березня 2013 року повідомила на презентації результатів моніторингу доступності генпланів міст Одещини Світлана Гудь керівник проектів Ізмаїльської міської громадської організації «Право на майбутнє». Дослідження доступності генпланів проводилося ізмаїльськими активістами у співпраці із Східноукраїнським центром громадських ініціатив. Моніторинг тривав із липня по грудень 2012 року та включав у себе розсилку інформаційних запитів на адреси усіх 19 міських рад області.

Чимало міст Одещини заявили про доступність для громадян власних генеральних планів і відсутність на них грифів обмеженого доступу. Так, у Роздільній,  Вилкове, Ізмаїлі та Біляївці запевняють, що для ознайомлення з містобудівною документацією достатньо відвідати міську раду. Проте надати копії документів у цих міських радах відмовляються, посилаючись на  відсутність технічних можливостей.

У Білгород-Дністровському та Теплодарі генеральні плани знаходяться на стадії оновлення. У Рені, Балті та Арцизі генплани лише розробляють.  Генплани Іллічівська та Котовська знаходиться на експертизі в проектних інститутах.

При цьому в міській раді Іллічівська стверджують, що зараз з усією містобудівною документацією можна ознайомитися на офіційному сайті міста. Проте громадським активістам згаданих документів у інтернеті знайти так і не вдалося.

Посаддовці Татарбрунар, Кодими та Кілії відповіли, що генплани цих міст знаходяться у райдержадміністраціях, а тому міські ради надати їх не можуть.

У Болграді діючий Генеральний план затверджений ще у 1983 році. Але оскільки «при міській раді немає відділу містобудування та архітектури документація Генерального плану тут відсутня». Де все таки можна знайти цей документ у своїй відповіді міська рада так і не вказала.

З міст Ананьїв та Березівка відповідей на інформаційні запити громадських активістів не надійшло взагалі.

Що ж стосується обласного центру, то тут діє Генеральний план 1989 року. Новий розробляють з 2005 року, але затвердити через протести громадськості ніяк не можуть. Втім, нещодавно на офіційному сайті Одеської міської ради було заявлено, що у другому кварталі 2013 року скорегований Генеральний план міста все таки буде ухвалено.

Одеса є єдиним містом області на веб-сайті, якого розміщено проект Генплану. Ще вісім міст (Балта, Білгород-Дністровський, Болград, Ізмаїл, Іллічівськ, Котовськ, Теплодар, Южне) хоча і мають веб-сайти, проте цей важливий документ на них не публікують. Водночас стаття 17 ЗУ «Про регулювання містобудівної документації» зобов’язує  органи місцевого самоврядування це робити.

 «Одеса є одним із небагатьох міст України, де громадськість не дозволила владі монополізувати право на розробку нового Генплану. Вимога забезпечити доступність проекту Генплану від початку була однією із ключових вимог громадям. І активісти домоглися свого – отримали можливість працювати навіть із документами під грифом «Для службового користування». Цей приклад вартий наслідування», – коментує ситуацію із ухваленням Генплану Одеси голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Результати моніторингу викликали жваве обговорення серед учасників презентації. Найбільше зацікавлення викликала розповідь Світлани Гудь  про те, як після надсилання інформаційного запиту у міську раду Кодими голову громадської організації «Право на майбутнє» викликали «на розбірки» до прокуратури.  Громадським активістам довелося допомогти прокурорським працівникам розібратися в новому інформаційному законодавстві, аби вони змогли написати обґрунтовану відповідь міському голові, що подавав скаргу.

Також присутні одесити висловили бажання оскаржити рішення головного архітектора обласного центру про надання під забудову земельних ділянок без ухваленого Генеральньного плану населеного пункту.

 

***

Дана діяльність проводиться у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональними партнерами. З відповідями міських рад усіх областей України можна ознайомитися на сайті http://cityplan.in.ua.

Контакти:

Бондар Аліна

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

bondar.alina21@gmail.com