Російському правозахиснику погрожують смертю

В період з 6 по 11 лютого 2013 року, Магамед Абубакаров, російський адвокат із кримінальних справ, отримав погрози з невідомого йому номеру телефону. Дзвінки та повідомлення, що надіслав Абубакаров на цей номер, були проігноровані.

11 лютого 2013 він подав скаргу в місцеву поліцію в Кабардино-Балкарії, Росія щодо погроз у вигляді текстових повідомлень, що він отримав на свій мобільний телефон з 6 по 11 лютого. 22 лютого слідчий регіонального управління Міністерства внутрішніх справ Росії в Нальчику відкрив кримінальну справу за ч. 1 статті 119 КК РФ (погроза вбивством або заподіянням тяжкої шкоди здоров’ю). Незважаючи на вжиті заходи, можливо, що, як і в багатьох інших подібних випадках, після виконання деяких формальних слідчих дій, розслідування буде простоювати чи взагалі буде призупинено з причини «невстановлення підозрюваного».

Після того, як Магамед Абубакаров повідомив поліцію про погрози, з цього ж номеру прийшло повідомлення, що містило наступне: «час … [Обговорення] закінчився. … [Ви будете говорити] в морзі». Магамед Абубакаров вперше отримав погрози у зв’язку зі своєю професійною діяльністю ще в 2007 році. З тих пір, погрози були регулярними.

Ви можете допомогти! Пишіть негайно російською чи вашою рідною мовами до 10 квітня 2013 року:

вітаючи початок розслідування погроз на адресу Магамеда Абубакарова в лютому 2013 року;
закликаючи російську владу до розслідування скарг Магамеда Абубакарова про погрози, що він отримав, ефективним, незалежним і безстороннім чином для виявлення винних і притягнення їх до відповідальності;
закликаючи їх гарантувати безпеку кримінальним адвокатам на Північному Кавказі, можливість виконувати ними свої функції без залякування, перешкод і переслідувань, у тому числі співробітниками правоохоронних органів.

Зразки звернень

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Магамед Абубакаров, адвокат у кримінальних справах з Чечні, широко відомий своєю роботою над випадками, пов’язаними із звинуваченнями у викраденнях, тортурах і фабрикації кримінальних звинувачень з боку правоохоронних органів, а також за його інтерв’ю в ЗМІ на цю тему. Магамед Абубакаров працював з декількома організаціями з прав людини, в тому числі Amnesty International, а один з його клієнтів, Расул Кудаєв, колишній в’язень Гуантанамо, був героєм декількох акцій термінової допомоги Amnesty International.

Північний Кавказ є регіоном в Росії, що характеризується відсутністю безпеки і частотою вчинюваних озброєними групами нападів на сили безпеки, місцевих чиновників і цивільних осіб. Реакція влади на цю загрозу зосереджена на операціях із підтримання безпеки і жорсткій правоохоронній діяльності, що часто закриває очі на порушення прав людини, таких, як позасудові страти, насильницькі зникнення, таємне утримання під вартою, тортури та інші види жорстокого поводження. (Більш детально див. доповідь Russian Federation: The circle of injustice: Security operations and human rights violations in Ingushetia).

Джерело : amnesty.org.ua