Шахраю з кредитної спілки «Турбота» – сім років тюрми

21 березня в апеляційній інстанції розглядалася справа колишнього директора Полтавського відділення кредитної спілки «Турбота» Ігоря Савченка та колишнього бухгалтера-касира цієї спілки Ольги Погрібняк.

Ігоря Савченка Октябрський райсуд Полтави у грудні минулого року засудив до 7 років позбавлення волі з конфіскацією ½ належного йому майна та забороною протягом 3-х років обіймати посади з адміністративно-розпорядчими функціями. Його підлегла отримала 2 роки умовно.

І.Савченко придумав вельми оригінальний спосіб поліпшити своє фінансове становище. У кредитну спілку (КС) приходили люди, які хотіли отримати кредит. Вони здавали необхідний пакет документів на розгляд кредитного комітету. Проте їм повідомляли про відмову.

Утім, насправді документи «йшли в діло». І.Савченко разом з бухгалтеркою підробляли підписи громадян (яким нібито відмовили) під договорами на отримання кредиту, а директор з каси отримував за них готівку, підробляючи підписи у видаткових ордерах.

Таких договорів було 9. Протягом трьох років за цією схемою Ігор Савченко привласнив 431 тисячу гривень.

Ясна річ, аферисту було нахчати на те, що через певний час з людей, які сном-духом не знали про те, що вони нібито взяли кредит у КС «Турбота», почали б вимагати повернути позичені гроші й судом забирати квартири та інше майно.

Однак Савченко не погодився з вироком суду 1-ї інстанції, вимагав перекваліфікувати його злочин, скасувати вирок, кримінальне провадження закрити й звільнити його з-під варти.

У своєму виступі він розповідав про те, що ніякого зловживання службовим становищем у його діях немає. Що ніякої шкоди кредитній спілці він не наніс (про ошуканих громадян, чиї документи використав, він взагалі не згадував), навпаки, сприяв господарській діяльності КС, придбавши торговельний павільйон на ринку та пункт прийому молока з холодильним обладнанням в одному з районів Полтавщини. Щоправда, при цьому підсудний „забув”, що будь-яка господарська діяльність кредитівки є порушенням закону, оскільки її єдина функція – надання фінансових послуг.

І.Савченко наполегливо неодноразово наголошував на тому, що його необхідно звільнити від відбування покарання, бо сплив 3-річний строк давності за скоєння злочину.

Однак колегія суддів Апеляційного суду Полтавської області на чолі з суддею-доповідачем п.Кулішом лише зменшила умовний строк покарання О.Погребняк з 2-х до 1,5 року, а І.Савченка таки відправила за грати на 7 років.

Утім, полтавські кредитні аферисти виглядають досить скромно у порівнянні зі своїми колегами у центральному офісі кредитної спілки «Турбота» у Києві.

За даними ревізії столичного КРУ, фінансові махінації бухгалтерів під керівництвом тепер вже колишньої голови правління спілки Галини Жулинської – дружини відомого патріота-академіка Миколи Жулинського, яка вже постала перед судом, там сягнули 20 мільйонів гривень. Чекати вироку київської Феміди залишилося недовго.

 

Людмила Кучеренко