“Від Павличенкам волю” до “Юлі волю” один крок” — донецьким ультрас забороняють відвідувати матчі “Шахтаря”

У фан-секторі “Шахтаря” запрацював “закон Колесніченка”. Більше десятка донецьких фанатів вже отримали заборону ходити на стадіон “Донбас Арена”. Про це розповіли Gazeta.ua донецькі вболівальники.

Ініційований депутатом від ПР Вадимом Колесніченком та прийнятий у березні 2012 року закон № 9662 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо забезпечення громадського порядку та безпеки під час і після проведення футбольних матчів)” розширив повноваження МВС на футболі.

Закон заборонив демонстрацію плакатів, банерів, прапорів, штандартів, у тому числі політичного характеру, “та інших носіїв, які зачіпають честь і гідність офіційних осіб”, тобто по суті ввів цензуру. “Закон Колесніченка” благословив створення Національної футбольної інформаційної бази даних, куди вносять усіх “порушників громадської безпеки”. За створенням чорних списків іде заборона відвідувати міста і стадіони, де відбуваються футбольні матчі — такі “вердикти” вже отримують “неблагонадійні”.
“Напевно, вони думають, що від “Павличенкам волю” до “Юлі волю” один крок. Мабуть, тому перед кожним матчем менти приходять до кожного з нас додому і на роботу. Хочуть показати, що вони у нас на хвості. До моєї знайомої прийшли в банк, де дівчина працює, і давай зачитувати їй правила поведінки на стадіоні. Її позбавили права відвідування трьох ігор. До мене теж приходять регулярно. Я їм кажу — оно у вас казино підпільне під носом, йдіть туди — займіться цим, а мені відповідають: наш начальник наказав до тебе йти”, – розповідає один з лідерів донецьких ультрас, який просить своє ім’я не афішувати.

Донецькі ультрас говорять про те, що працівники міліції буквально переслідують їх зі своєю увагою. Проводять зустрічі без повісток і настійливо пропонують підписати протокол із зобов’язаннями не розгортати банер, не курити на стадіоні, не викрикувати антисемітських та расистських гасел і так далі. Якщо хтось відмовляється підписати такий протокол, стає претендентом на потрапляння у чорний список.

“На матч з “Боруссією” 13 лютого у мене було 2 квитки, свій квиток у фан-сектор я віддав товаришеві, а сам пішов в інший сектор, – розповідає вболівальник Дмитро Глазунов. – Цей товариш намагається пройти за турнікет, а до нього підходять стюарди і кажуть: господар квитка анулював його і забрав гроші з каси — хоча це неправда. І у нього на очах порвали цей квиток, який коштував 50 гривень. Я опинився під забороною за те, що віддав квиток людині з ультрас, якій було заборонено ходити”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасниками маршу фанатів зацікавилася Служба безпеки

“До іншого мого знайомого через 2 хвилини після початку матчу підійшли 5 мужиків, потягли його в підсобку і сказали, щоб більше не з’являвся, хоча він нічого не порушив, – продовжує Глазунов. – Нібито він завинив раніше тим, що стріляв піротехнікою в грудні на матчі “Шахтар” – “Ювентус”. Після того, як мені заборонили ходити на матчі, я кілька разів телефонував на гарячу лінію, писав до генерального директора Сергія Палкіна, розмовляв з працівниками стадіону”.

Активіст також намагався пояснити, що у них європейська арена, і вони повинні дотримуватися європейських правил.

“Питав, чому ця практика тільки зараз почала діяти (багато хто сподівався, що “закон Колесніченка” написаний під ЄВРО 2012), і чому клуб не повідомляє про таку практику. Чому не дають попередження, чому відразу забороняють ходити на матч? На це мені сказали, що моє повідомлення передадуть в службу безпеки, а на моєму абонементі були порушення, тому його мені заблокували. У підсумку, коли я отримав відповідь, з’ясувалося, що мені заборонили ходити на матчі до кінця року і продовжать термін заборони, якщо спробую порушити”, – розповідає Глазунов.

За словами уболівальників, сьогодні відбувається ідентифікація всіх, хто ходить на футбол. Політика клубу в плані продажу квитків призвела до того, що клуб має всі дані на фанатів, а системи відеоспостереження та реагування служби безпеки допомагають контролювати кожного фаната.
Нагадаємо, 13 лютого під час футбольного матчу в рамках 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів, коли донецький “Шахтар” на “Донбас Арені” зіграв внічию з дортмундською “Боруссією”, ультрас “гірників” розтягнули банер з написом “Воля України або смерть”. На трибунах фан-сектору “Шахтаря” націоналістичні банери з’являлися і раніше (миготіли червоно-чорні прапори, з’являвся плакат “Донбас за вояків УПА”).

Реакцією на “Воля України або смерть” стала заява 2 березня члена парламентської фракції ПР Олександра Заца, який очолює Донецьку обласну організацію “Молоді регіони”. Нардеп сказав, що з фанатами, які розтягують політичні транспаранти під час футбольних баталій, повинні розбиратися правоохоронні органи. Молодіжне крило Партії регіонів не має наміру шукати прихильників у лавах правих футбольних уболівальників, підкреслив Зац.

Тетяна ЗАРОВНА
Джерело: Gazeta.ua
Джерело: Gazeta.ua
Джерело: Gazeta.ua

About Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.

1 Comment

  1. это же сколько ментов надо поить, кормить, чтобы за каждым болельщиком следить, ходить к нему домой или на работу! Богатюща у нас краiна!

Comments are closed.