“Дзеркало тижня” – порушник закону

Сумно, але факт.

“Дзеркало Тижня” – безсумнівно хороша газета. Нерідко там вміщуються дуже якісні аналітичні матеріали. Не питання.

Але 24-го лютого на сайті ДТ було вміщено цей матеріал, в якому розповідалося про те, що влада “не дала разрешения” на проведення мирного зібрання.

ІЦ “Майдан Моніторинг” звернув увагу вельмишановного видання на те, що “згідно з Конституцією України (ст.39), в Україні діє повідомлювальний, а не дозвільний принцип реалізації права мирних зібрань, для проведення мирного зібрання ініціатор має просто надіслати до органу місцевого самоврядування чи органу виконавчої влади “завчасне повідомлення”, не потребуючи, натомість, жодного “дозволу”. Відповідно, органи місцевого самоврядування не мають жодних повноважень “дозволяти” чи “не дозволяти” проведення мирних зібрань.

Відтак, використання засобами масової інформації таких фраз і термінів як “влада не дозволила” провести мирне зібрання, “недозволені зібрання”, “несанкціоновані” чи то “санкціоновані” зібрання тощо, не сприяє об’єктивному інформуванню суспільства, його правовій освіті та формуванню у постсовецькій країні громадянської свідомости, та будучи, у грунті речей, дезінформацією, попри всі можливі добрі наміри автора та конкретного ЗМІ”.

Відтак, ми просили вельмишановне видання взяти це до уваги і вжити заходів для унеможливлення подібного. Звернення було належно доставлено “Дзеркалу” 01-го березня.ДТ

Відповідно до Закону України “Про звернення громадян” адресат звернення, незалежно від того, як він вирішив питання по суті, має письмово відповісти протягом місяця. Вельмишановне видання, натомість, дотепер анічичирк.

Констатуючи цей факт, ми, разом з тим, сподіваємося, що така скромність чи то сором’язливість “Дзеркала” не завадить йому у майбутньому не послуговуватися некоректними формулюваннями і, відповідно, не вводити суспільство в оману. Амінь.