Лист опозиційним депутатам: рятуйте країну від антиконституційного референдуму

Коаліція громадських організацій “За чесний референдум” розробила проект конституційного подання щодо відповідності Закону “про всеукраїнський референдум” Основному Закону і передала його народним депутатам України опозиційних фракцій.

Нема і не було ще більшої загрози для нашої держави як Закон “Про всеукраїнський референдум“. Це скаже кожен, хто прочитає закон, ухвалений 6 листопада 2012 року. Але дивним чином розмови про цю найбільшу загрозу не виходять за межі експертного середовища. Так, експерти не є ньюзмейкерами. Вони лише можуть коментувати, критикувати чи уточнювати те, що скажуть з цього приводу крупнокаліберні гравці, в цьому випадку, з табору парламентської опозиції.

Але в них на першому місці инші питання, безумовно, важливі: звільнення Тимошенко, призначення виборів в Києві…але після першого ж проведеного за чинним законом референдуму це все не матиме значення. Бо не матиме значення…сама опозиція. Адже головне поле діяльності опозиції – парламент, а його через референдум просто знищать!!!Як там Михайло Чечетов сказав: “Нам треба Верховна Рада з 300-от депутатів, без депутатської недоторканності, обраних виключно по мажиритарці. От давайте це винесемо на референдум”. І де тут місце для парламентської опозиції? Влада з’їсть опозицію за один референдум – проковтне!!! Бо результати референдуму одразу після оголошення набувають законної сили – нема як оскаржити в суді!

Часу для опору проведення референдуму за чинним законом з кожним днем лишається все менше, адже Кабмін і ЦВК проробили величезний обсяг організаційної роботи з підготовки. Тому треба діяти!

Зокрема, досі не використаним лишається можливість скасування цього закону Конституційним Судом. Закон “Про всеукраїнський референдум” просто перекреслює Конституцію, бо спрощує до неможливого порядок зміни до самого Основного Закону. У Конституції як написано? Всі зміни проходять через у голосування у Верховній Раді у кілька етапів. А в Законі “Про всеукраїнський референдум” – парламент поза процесом схвалення змін до Конституції.

Учасники Коаліції “За чесний референдум” під Конституційним судом просять народних депутатів передати суддям конституційне подання щодо Закону “Про всеукраїнський референдум”.

Коаліція громадських організацій “За чесний референдум” розробила проект конституційного подання щодо відповідності Закону “про всеукраїнський референдум” Основному Закону. Під стінами Конституційного Суду активісти Коаліції розповіли про свої наробки, а от занести подання зможуть лише народні депутати (прості громадяни такого права не мають). Тому коаліцянти написали 173 листи народним депутатам України опозиційних фракцій із проектом конституційного подання щодо Закону “Про всеукраїнський референдум” і занесли до Верховної Ради. Сподіваємося, що депутати передадуть подання до Конституційного Суду, а судді захистять Конституцію України.

І ще один лист – вже втретє – учасники Коалції “За чесний референдум” відправили Уповноваженій ВР з прав людини Валерії Лутковській, що також має право звертатися до Конституційного суду. На перші два звернення відповіді учасники Коаліції не отримаои, як запевнили в офісі Уповноважено, з суто технічних причин її лист не дійшов до адресата.

Джерело