Опозиція вимагає провести в парламенті день Європи для ухвалення законопроектів щодо євроінтеграції

У порядок денний парламенту включено всі чотири законопроекти, на яких наполягала опозиція: призначення виборів мера Києва та Київради, скасування пенсійної реформи, питання про відставку уряду та декриміналізація статей Кримінального кодексу, за якими була незаконно осуджена Юлія Тимошенко.

 Про це заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час погоджувальної ради в парламенті в понеділок, 15 квітня.

 Він наголосив на необхідності проведення у Верховній Раді дня Європи, під час якого розглядатимуться виключно питання, необхідні для того, щоб Україна наблизилась до Європейського союзу.

 Арсеній Яценюк повідомив, що опозиція завершила підготовку двох антикорупційних законопроектів, які раніше були провалені провладними депутатами під «буфетного» зібрання на Банковій. Перший проект закону, за його словами, передбачає процедуру конфіскації майна в тому порядку, який визначений правилами ЄС: «Вона буде запроваджена в Україні, але не буде розповсюджуватись на малолітніх, неосудних і на тих, які не підпадають під кримінальну відповідальність»: «Цей законопроект готовий. Ми його погодили з нашими політичними опонентами. Три керівники комітетів його вже підписали. Завтра ставимо в порядок денний – ми його готові проголосувати в першому і другому читанні».

 Другий законопроект, підкреслив Арсеній Яценюк, стосується визначення поняття хабара. «Урядовий законопроект давав дуже широке визначення хабара. Ми уточнили це визначення: до нього входить як матеріальна, так і нематеріальна вигода, і це стосується виключно посадових і службових осіб. Так, як вимагає ЄС. Цей законопроект також погоджений і підписаний, зокрема представниками Партії регіонів. Завтра включаємо в порядок денний і голосуємо», – наголосив він.

 За його словами, окрім цих антикорупційних законів опозиція після низки неформальних консультацій з делегацією Єврокомісії внесла ще кілька законів щодо боротьби з корупцією, зокрема, про створення Національного антикорупційного бюро та антикорупційну перевірку чиновників всіх рівнів.

 Він закликав Партію регіонів підтримати законопроекти щодо боротьби з корупцією, який є частиною плану дій Україна-ЄС.

 «Ці законопроекти є частиною плану дій Україна-ЄС. І якщо ми їх приймемо в першому читанні, до другого читання зможемо їх допрацювати в найкоротші терміни, протягом двох тижнів, і продемонструвати суттєвий прогрес в боротьбі з корупцією буквально до травня, адже в травні буде вирішуватись питання щодо проведення Вільнюського саміту», – підкреслив голова фракції «Батьківщина».

 Арсеній Яценюк підкреслив, що опозиція також вимагає включення до порядку денного законопроекту на виконання ще одного пункту плану дій Україна-ЄС – щодо подолання конфлікту інтересів.

 Наступний законопроект стосується декларування доходів та витрат посадовців. Арсеній Яценюк нагадав, що сьогодні за законом державний чиновник повинен декларувати витрати тільки в тому випадку, коли вони становлять більш ніж 150 тисяч грн.: «А це чотири роки мінімальної заробітної плати». За словами Арсенія Яценюка, опозиція вимагає знизити цей рівень у відповідності до стандартів Європейського союзу.

 Ще один антикорупційний проект закону опозиції стосується тендерних закупівель: «Більшого грабежу, ніж в тендерних закупівлях, немає. І тут треба сказати велике дякую українському уряду і державним монополіям, які займаються цим. Але питання повинно бути розглянуто в порядку денному. І ми готові до того, щоб проголосувати цей законопроект», – наголосив Арсеній Яценюк.

 Щодо політичних питань, підкреслив Арсеній Яценюк, опозиція вимагає від голови Верховної Ради вжити всіх заходів, щоб не відбулося незаконного позбавлення мандата Юрія Одарченка, по відношенню до якого вже поданий позов, аналогічний позовом щодо депутатів Домбровського і Балоги.

 Він також наголосив, що Партія регіонів систематично відмовляється брати участь в засідання тимчасової слідчої комісії щодо розслідування фактів фальсифікацій на виборах-2012: «Це була персональна обіцянка президента Януковича – розібратись з фальшуваннями на виборах. Це вимога Європейського союзу. Комісія має почати активно працювати, в тому числі, повинна розібратись як з позбавленням мандатів Власенка, Домбровського і Балоги, так і зі спробою позбавлення мандата народного депутата Одарченка».

 Голова фракції «Батьківщина» заявив, що опозиція голосуватиме за зняття недоторканності тільки в тому випадку, якщо недоторканність буде знято з президента, суддів та народних депутатів: «Зрозуміло, навіщо наші політичні опоненти поставили на порядок денний скасування недоторканності тільки для членів парламенту: спочатку позабирати мандати, а тих, в кого не позабирали мандати, – посаджати по тюрмах. Недоторканність повинна бути скасована по відношенню до президента України, – а для цього повинні бути прийняті не просто зміни до Конституції, а закон України про порядок імпічменту президента, – по відношенню до суддів і до народних депутатів», – підкреслив він.

 Опозиція також вимагає ухвалити постанову щодо парламентських слухань про українську книгу, проект постанови про мораторій на закриття навчальних закладів, а також постанову №2061 (про створення ТСК з розслідування порушень Конституцій та законів України при здійсненні арешту та ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка).