“Публічна страта” хворих українців для Кабміну

27 березня Бюджетний комітет Верховної ради за поданням Кабіенту Міністрів України проголосував поправки до Державного бюджету України 2013 року.

Перерозподіл програм Міністерства фінансів на суму в 1,7 млрд гривень викликав подив серед громадськості, адже великі кошти влада виділила Генеральній прокуратурі України (206 млн гривень), за дев’ять місяців після проведення футбольного чемпіонату- Національному агенству з підготовки в Україні фінальної частини чемпіонату ЄВРО-2012  (168 млн. грн.), Держслужбі спецзв’язку та захисту інформації (124,5 млн. грн.), рідному місту Президента Віктора Януковича Єнакієву (100 млн. грн.).

Pererozpodil

Але Кабінет Міністрів України забув про право на життя (2 стаття Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод) та право на право на охорону здоров’я та медичну допомогу, проігнорувавшидоручення Президента Януковича щодо нового фінансування лікування українців, хворих на такі смертельні хвороби, як гепатит, туберкульоз та СНІД.

Реакція на такі дії влади не забарилась. Вранці 17 квітня під Кабінетом Міністрів України під барабанний дріб вишукувались близько 40 українців, хворі на смертельні ховороби. На головах у них були бавовняні мішки, зашморги на шиї, у деяких перев’язані мотузками руки. Працівників Кабінету міністрів учасники акції зустрічали з літерами у руках “ПРИРЕЧЕНІ”. Цим месседжем, за словами організаторів акції, мітингувальники показали, що влада винесе смертельний вирок 44 000 українцям, якщо вона не виділить кошти на життєво-необхідне лікування.

_DSC8276 _DSC8279 _DSC8286 _DSC8290 _DSC8291 _DSC8293 _DSC8295 _DSC8298 _DSC8299 _DSC8303 _DSC8310 _DSC8311 _DSC8320 _DSC8322 _DSC8324 _DSC8333 _DSC8338 _DSC8341 _DSC8343 _DSC8345 _DSC8354 _DSC8356 _DSC8365 _DSC8370 _DSC8394 _DSC8400 _DSC8406 _DSC8413 _DSC8421 _DSC8423 _DSC8446

Голова  пацієнтської організації ЮКАБ Дмитро Шерембей розповідає про масштаби проблеми: “3,5 млн інфіковані гепатитом, більше 200 000 інфіковані СНІДОМ, понад 200 000 інфіковані туберкульозом. Україна – перша країна у Європі із розвитку усіх цих епідемій. Кабінет міністрів і Верховна прийняла такий бюджет на цей рік, що по суті, кожний, кому поставлять цей діагноз, приречений померти. Кожному, кому в лікарні ставлять цей діагноз, приречений померти з тієї причини, що у нього немає лікування… Кожному, кому поставлять гепатит, на це виділили 0 гривень. Людина, яка прийде в лікарню, все що вонан там може отримати, – це добре слово лікаря… По великому рахунку – це обмежаний час життя. Наша акція полягає в тому, аби Кабінет міністрів розумів, що своїми діями він усіх нас засуджує. Але ми не готові з цим миритися. І ми вимагаємо, аби вони виділили кошти на три ці проблеми і вирішили проблему доступу лікування”, – зазначив Дмитро Шерембей.

Кабінет Міністрів, який згідно з Дорученням Президента, має вирішити проблему фінансування закупівлі медичних препаратів для гепатиту, СНІДУ і туберкульозу до 15 травня 2013 року, активізувався по тому, як громадські організації анонсували акції протесту. Його представники запросили на перемовини  учасників громадських організацій.

Виконавчий Директор МБФ «Міжнародний Альянс з СНІД в Україні» Андрій Клепіков каже, що в Україні зараз живе 1 170 000 українців живуть з гепатитними вірусами: “У нас є вісім тисяч підписів, які ми передали до Кабінету Міністрів, до Президента України з іменами людей, з їхніми телефонами, адресами. Це реальні люди, які помруть цього року, якщо вони не отримають лікування. Сьогодні нам пообіцяли поступ, але не назвали суму, на яку будуть закуплені ліки. Тому вкрай важливо, аби ліки були закуплені цього року… Наша мета – не лише отримання фінансування, а те, щоб пацієнти жили…, щоб наші співгромадяни отримали право на життя. Те, що не треба вимагати в цівілізованій державі, те, що гарантується Конституцією України”.

Під час акції до мітингувальників вийшов преший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Качур із Дорученням від прем’єр-міністра України щодо підготовки змін до закону “Про державний бюджет на 2013 року”. У ньому передбачають видатки, необхідні для закупівлі потрібних ліків і електронних дозаторів. Олександр Качур повідомив, що зараз розпочала свою роботу робоча група, яка відпрацьовує програму з лікування гепатиту С. У тижневий строк вона має подати на розгляд уряду проект державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року.

Голова  пацієнтської організації ЮКАБ Дмитро Шерембей розповідає, чим закінчується недофінансування лікувально-профілактичних програм:  50 відсотків тих, кому ставлять ВІЛ-інфекцію, помирає до кінця року з причини відсутності лікування. 40 відсотків інфікованих туберкульозом ніколи не вилікуються взагалі”.

 Сама ж голова держслужби соцзахворювань Тетяна Александріна запевняє, що ліків для ВІЛ-інфікованих вистачає.

Організатори акції кажуть, що згідно з дорученням Президента України, на фінансування лікування українців, хворих на гепатит, туберкульоз та СНІД з держбюджету потрібно було виділити додатково 607 млн. гривень:

– 304 млн. гривень на лікування вірусних гепатитів;

– 165 млн. гривень на лікування ВІЛ/СНІДУ;

– 138 млн. гривень на лікування туберкульозу.

Увечері 17 квітня уряд прийняв рішення щодо виділення додаткового фінансування заходів протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу.

Голова держслужби соцзахворювань Тетяни Александріна повідмола певні зрушення у цьому питанні: “На лікування хворих на ВІЛ-інфекцію-СНІД буде додатково виділено близько 180 млн. грн., на здійснення лабораторного супроводу хворих, які отримують антиретровірусну терапію – 60 млн. грн., на закупівлю електронних дозаторів для пунктів надання замісної підтримувальної терапії – понад 15 млн. грн. На закупівлю обладнання для протитуберкульозних закладів планується спрямувати кошти в межах 33 млн. грн. Крім того, близько 49 млн. грн. підуть на створення відділень для лікування хворих на туберкульоз, які перебувають у слідчих ізолятора”, – повідомила Александріна.

Довідкова інформація

Гепатит С – найбільш поширена епідемія в Україні. Приблизно 3,5 мільйони українців страждають на вірусні гепатити. Захворювання небезпечне тим, що інфікуватися ним можна в лікарні при маніпуляціях з кров’ю, у стоматолога та навіть у манікюрному салоні. Лікування недоступне для більшості українців через високу вартість. Один курс лікування коштує 18-20 тис. доларів на рік. За державні кошти ліки від гепатиту С для дорослих ніколи не закуповувались. Більше того, це єдина епідемія в Україні, яка повністю ігнорується державою: під неї немає ані Національної програми, ані навіть протоколів лікування.

234 832 українців живуть з ВІЛ-інфекцією. Щодня ВІЛ-інфекція вражає 58 українців. У 2012 році в Україні від СНІДу померли майже чотири тисячі осіб.

449 201 українців інфіковані та мають активний туберкульоз. 12 000 помирають щороку від цієї хвороби. Щодня в Україні туберкульоз уражує 102 людини.

Кожного дня від трьох епідемій помирає 209 осіб в Україні.

За 20 років Україна вже втратила 369 780 тисяч громадян від цих епідемій.

Якщо рахувати сім’ї та родичів людей, які мають ці захворювання, то цифра уражених епідеміями сягає близько 12 млн 150 тис., що становить 36% населення України.

Микола Мирний
“Ні корупції!”