СБУ ніби божиться, що мирними зібраннями не цікавиться

Якщо ви час від часу берете участь у мирних зібраннях, певно що ви помічали непримітних (аж до того, що вони навпаки завжди кидаються в очі) людей у штатському, які невеличкими відеокамерами старанно фіксують події, гасла, обличчя учасників. Їх називають “топтунами”, відносячи (поки що у переносному значенні) до МВС та/чи СБУ.

Враховуючи це, а також те, що під час здійснення “Майдан Моніторингом” всеукраїнського дослідження свободи мирних зібрань кілька місцевих рад проговорилися, що при надходженні сповіщень про проведення мирних зібрань вони інформують територіальні підрозділи СБУ, ми спитали Службу безпеки України про таке:

1. Чи здійснюється Службою безпеки України (її підрозділами, посадовими особами) моніторинг, відслідковування аналіз інформації стосовно мирних зібрань в Україні? Якщо так, то за якою методологією і з якими результатами (за даними 2012 року)?

 2. Чи існують підзаконні нормативно-правові акти, які регламентують дії, обовязки співробітників СлужбибезпекиУкраїни під час присутности на мирних зібраннях? Якщо так, прохання надати тексти таких нормативно-правових актів.

Відповідь є такою:

img601

Так що коли знову побачите на мітингу “топтуна”-відеолюбителя, невідомої службової приналежности, знайте – якщо він раптом не “міліцейський”, а “есбеушний”, то керується Конституцією і законами. Від чого на серці, слід думати, одразу стане краще і легше.