Підозрюваний у вбивстві правозахисника вмер у Одеському СІЗО. На тілі чисельні побої (ВІДЕО).

9 квітня в Одеському СІЗО помер Олександр Левінський. Прокуратура каже, що провела перевірку обставин загибелі, і виявила, що він помер від “гнійного менінгіту”. Тілесних ушкоджень прокуратура на тілі загиблого не виявило, однак, як свідчить відеозапис – тілесні ушкодження на тілі є.

a15007-1365778051
Ігор Хмєлевський, правозахисник

3 березня 2013 року поряд із селом Усатово було знайдено тіло правозахисника Ігоря Хмєлевського. Згідно із висновками міліції, Ігор загинув 27 лютого, хоча 28 його ще бачили свідки. В кармані у загиблого було знайдено аркуш паперу з номером телефону та написом «Лучший друг Саша». Сашею виявився мешканець села Васильєвка Біляївського району Одеської області Олександр Левінський. Хлопці, дійсно дружили.

Олександра Левінського викликали на допит до міліції, та затримали, як підозрюваного у вбивстві. Разом із Олександром були затримані Вадим Іванов та Сергій Заєвий. За думкою слідчого Володимира Бойчука хлопці вступили у злочинний зговір з метою вбивства Ігоря Хмєлевого, оскільки останній хотів забрати квартиру в Одесі сироти Вадима Іванова. Версія слідчого дуже сумнівна, оскільки Ігор Хмєлевой допомагав Вадиму Іванову вселитись в цю квартиру, коли невідомі намагались її забрати. Саме такими справами займався Ігор Хмєлевий, постійно допомагав сиротам безкоштовно, оскільки сам був сиротою.

В міліції, як стверджує мати, Олександра Левінського били, й постійними побоями змісили підписати явку з повинною вже на третій день перебування в Усатівському відділенні міліції.

За інформацією Думская.net у справі не було жодних доказів провини затриманих у загибелі Ігоря. Ані відбитків пальців, ані свідчень. Єдиним доказом є саме явка з повинною. Більш того у підозрюваних було алібі, саме 27-28 лютого вони знаходились у Кілії та, навіть, перетинали Україно-Молдавський кордон, про що є необхідні документи. Цих фактів міліція до уваги не взяла.

26.03.2013 року Олександра Левінського доставили до Одеського СІЗО. Інші затримані з СІЗО стверджують, що одразу після доставлення Олександра, його перевели до одиночної камери 1 до нього постійно навідувались співробітники Оперативної частини із “виховною метою”.

5 квітня Олександра перевели в медичну частину Одеського слідчого ізолятору, де він й помер 9 квітня.

a15007-1365778302
Довідка о причинах смерті. Фото Думская.net

 

Як стверджує Прокуратура Одеської області Під час огляду місця події, за участі працівників прокуратури Одеської області, на тілі померлого тілесних ушкоджень не виявлено, що також підтверджено судово-медичним експертом, який проводив огляд та розтин трупу.  Попередньою причиною смерті виявився гнійний менінгіт, інкубаційний період розвитку якого становив не менше одного місяця. Більш детальні висновки буде зроблено за результатами гістологічних досліджень.”

Однак, Думская.NET має копії заяв Юрія Бурко, Юрія Метика, Валерія Зоріна и Євгена Петрова,  які звернулись до Генеральної прокуратури із звинувачення оперативників Юрія Дитюка та Романа Драганюка у вбивстві Олександра.

12 квітня тіло Олександра видали його матері. На тілі знайдені численні синці, забої на ногах й животі, травма голови, вся спина синя від забоїв, стирчать ребра (можливо зламані).

Майдан буде слідкувати за розвитком подій.