У Луцьку населення вчать самоорганізовуватись

В кінці минулого тижня мешканцям Луцька розповіли, що таке органи самоорганізації населення (ОСН) та які переваги отримує громада, де існують такі органи. Наприклад, створення ОСН актуальне, коли мешканці багатоповерхового будинку хочуть контролювати якість обслуговування будинку ЖЕКом, малі територіальні громади виражають бажання мати представницькі органи, які можуть співпрацювати з владою й брати участь у державних і правових процесах, що відбуваються у їх місті.

Самоорганізація – це той шлях, яким громада може прийти до вироблення стабільного дієвого механізму покращення умов життя. Чисті та освітлені вулиці, хороші дороги, доглянутий будинок – всі хочуть, щоб так можна було охарактеризувати ту територію, де вони проживають. Досягнути цього можна за умови самоорганізації.

ОСН входить до системи місцевого самоуправління, тобто є представницьким органом громади на своєму мікро-рівні (на певній території, де він створений). Щодо власних та делегованих повноважень ОСН, то вони забезпечують ряд переваг для населення, зокрема, вони мають право представляти разом з депутатами інтереси жителів у міській раді, вносити в установленому порядку пропозиції та поправки до проектів міських програм, здійснювати контроль за якістю житлово-комунальних послуг і навіть контролювати якість проведення ремонту в будинках, що відносяться до ОСНу. Ці та ряд інших повноважень наділяють ОСН представляти інтереси жителів. Крім того, міська рада може делегувати ОСНу певні свої повноваження.

Таким чином, громада може досягнути якісних змін середовища, в якому вона проживає, шляхом створення ОСНу. Для ініціативних груп, які мають бажання створити ОСН у Луцьку проводиться серія навчань. Тренінгові заняття, які можуть відвідувати усі бажаючі, проводяться кожного четверга о 09:30 на базі Луцького міського центру зайнятості (вул. Ярощука 2) консультантами та експертами Ресурсного центру для ОСН.

Методичну, консультаційну, правову й практичну підтримку щодо створення та діяльності ОСНів у Луцьку забезпечує Ресурсний центр для ОСН. Графік роботи Ресурсного центру: понеділок, субота 09:00-14:00, вівторок-п’ятниця із 09:00-17:00; телефон для довідок: (0332) 78-59-52.

 

Навчання проводяться за проектом «Створення умов для нового якісного рівня діяльності ОСН у м. Луцьку», який реалізовує Асоціація підтримки та розвитку ОСББ та ОСН за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в межах програми «Громадянське суспільство та належне врядування».

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair