«Захист дітей від катувань та поганого поводження в Україні» – презентація результатів проекту

Запрошуємо  на презентацію результатів дослідження, яке було проведено Харківською правозахисною групою (ХПГ) в 2012 році в межах проекту «Захист дітей від катувань та поганого поводження в Україні» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні та в рамках спільного проекту Європейської Комісії та ЮНІСЕФ «Досягнення найбільшої консолідації реформ в системі кримінальної юстиції щодо дітей з метою протидії тортурам та іншим формам жорстокого поводження з дітьми в пострадянських країнах».

Презентація відбудеться в Великій конференц-залі НАН України, 2-й поверх (вул. Володимирська, 55) 24 квітня з 13.00 до 17.30, реєстрація учасників з 12.30. Мови презентації – українська та англійська, організатори забезпечують синхронний переклад. Кожен учасник отримує книгу «Катування та погане поводження з дітьми в Україні» українською або англійською мовами з описом результатів дослідження.

Основна мета дослідження полягала в проведенні комплексного аналізу та вивченні ситуації щодо поширення катувань та жорстокого поводження з дітьми в контексті кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні, а також експертної оцінки нормативно-правової бази та її відповідності міжнародним нормам і стандартам, які стосуються захисту прав дітей у системі правоохоронних органів і органів кримінальної юстиції щодо неповнолітніх.

В рамках проекту були досліджені таки питання: аналіз ефективності роботи ювенальної юстиції в Україні в частині запобігання катуванням і поганому поводженню; чинники, що обмежують ефективність законів та державних механізмів захисту прав дитини; моніторинг стану «вразливих груп» дітей; збір даних про розслідувані скарги та результати розслідування; розуміння перешкод у виявленні випадків катувань і жорстокого поводження, дослідження їх і покарання винних; надання допомоги окремим таким дітям.

Дослідження передбачало також опитування декількох груп респондентів: дітей, які відбувають покарання за правопорушення у колоніях; дітей та молоді, які звільнились з місць позбавлення волі; дітей – учнів старших класів середніх шкіл, а також  експертів.

Просимо осіб, які  бажають взяти участь в презентації реєструватися за адресою poltseva.karto@gmail.com

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair