“Азаров, чьо такий дерзкий?”

23 травня 2013 року близько 60 журналістів зібрались під Кабінетом міністрів України з акцією протесту. Медійники вимагали розслідування нападу на журналістів Ольгу Сніцарчук та Влада Соделя на мітингу 18 травня, а також виступили проти цензури прем’єр-міністра України Ніколая Азарова щодо журналістів у формі позбавлення акредитації, які на засіданні уряду 22 травня провели мовчазний протест.  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

 

Журналісти влаштували театралізоване дійство, в якому чоловік, що  відрекомендувався другом Вадима “Румуна” Тітушка, намагався роздумувати про становлення людини, про пошуки себе і чіплявся до журналістів.

Богдан Кутєпов, який грав “друга Тітушка” обурений тим, що  прем’єр Ніколай Азаров позбавив акредитації його колег. Він рішуче запропонував надалі продовжувати спротив такій ініціативі очільника уряду: “Я пропоную, щоб на наступному засіданні уряду якомога більше журналістів з тими самими плакатами розвернулись спинами… Журналісти мають виконувати свою роботу, але для цього дайте нам виконувати роботу. І якщо ми мирно висловилися і сказали, що ми вимаєгаємо розслідувати побиття журналістки 5 каналу Ольги Сніцарчук і Влада Соделя й інших людей… (інші фотографи теж постраждали…) Коли нам розповідають якісь байки з Верховної ради, а з журналістами міністр внутрішніх справ не хоче зустрічатись, то єдиний спосіб для журналістів, наприклад, у тих місцях, де бувають урядовці, показати своє ставлення… Я вважаю, позбавлення акредитації негідним вчинком. І я хочу як учасник Стоп цензурі, як журналіст, закликати усіх колег зрозуміти, що наступними можете бути Ви..!”.

Медіа-юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай вказав не лише на незаконність дій прем’єра, а й нанезаконність 18 параграфу підзаконного акту, постанови “Про затвердження Регламенту Кабінету Міністрів України”, який був затверджений за часів прем’єрства Віктора Януковича: “Кабінет міністрів порушив Закон. Закон “Про інформацію” з 2011 перетворив акредитацію на додаткове благо, а не фільтр журналістів для чиновників. Будь-який журналіст може пройти в будь-який державний орган на будь-яке публічне засідання, і для цього не треба ніякої спеціальної акредитації.

Акредитація – це додаткові можливості співпраці з органом. Якщо Ви хочете просто пройти, Ви приходите, просто показуєте документ і Ви маєте бути присутніми.

Кабінет міністрів України з 2011 року не вніс зміни до свого регламенту. В регламенті сказано, що присутність журналістів визначає виключно прем’єр-міністр. Це є порушенням Закону.

Вчорашнє видворення журналістів – це порушення Закону.  Тому що Закон передбачає лише одну підставу для видворення журналістів – це систематичне і грубе порушення регламенту роботи Кабміну, тобто, це перешкоджання діяльності Кабміну. Журналісти не стояли перед Азаровим, не стояли над міністрами, не хапали папери. Вони просто мовчки висловили свою позицію. Відповідно, те, що зробив Азаров – це є порушенням Закону”. – констатує медіа-юрист.

Згодом до журналістів вийшов прес-секретар прем’єра Віталій Лук’яненко. Він повідомив, що Микола Азаров хоче особисто зустрітися з тими журналістами, які протестували на засіданні уряду 22 травня.

“Ви зібралися на підтримку ваших колег, сьогодні прем’єр зустрічається з цими журналістами, щоб з’ясувати, що сталося, очі в очі. Микола Янович запрошує їх до себе”, – сказав Віталій Лук’яненко.

На зустріч із прем’єр-міністром пройшли журналісти Ірина Герасимова з оператором (“5 канал”), Євген Будерацький (“Українські новини”), Ольга Каретникова (“Голос.UA”), Олександр Сивачук (УНН), Євгенія Мотрич (журналіст СТБ) та постраждала під час мітингу 18 травня кореспондент “5 каналу” Ольга Сніцарчук. Медіа-юриста Інституту Медіа-права Ігоря Розкладая не допустили на зустріч.

“Засідання уряду для мене – святе, і я не дозволю їх нікому зривати”. – так сказав журналістам прем’єр-міністр, за словами самих журналістів, які були на зустрічі. Журналістка Ольга Сніцарчук розповіла, що прем’єр відстоював свою точку зору, що журналісти поводились некоректно: “Азаров наполягав, що дівчата поводилися некоректно, що він не міг прочитати написи на їхніх транспорантах та вважав, що засідання уряду намагаються зірвати”.

За словами учасниці зустрічі Миколи Азарова з журналістами Наталії Тарасовської, очільник уряду сказав, що готовий бачити нас на засіданнях уряду.

Микола Мирний

“Ні корупції!”