Педагоги творчих шкіл готові вийти на масові протести

61388Викладачі шкіл творчого виховання побоюються, що у період літніх канікул чиновники можуть “по-тихому” підвищити оплату до рівня, непідйомного для більшості батьків.

Українські педагоги готові вийти на масові акції протесту, якщо уряд не скасує курс на “оптимізацію” позашкільних установ, яка настільки підвищить плату за навчання, що творчих шкіл у країні практично не залишиться.

“Якщо руйнування системи естетичної освіти буде продовжуватися, то проведемо масові акції протесту. І не тільки в Києві, а в усіх регіонах України”, – розповів в інтерв’ю DT.UA глава Всеукраїнської ради директорів шкіл естетичного освіти, директор Київської дитячої музичної школи №35 Олександр Шаліт.

За його словами, хоча інтерес громадськості до цієї проблеми не вщухає, “фатальним” може виявитися період літніх канікул, коли люди будуть у відпустках. Тоді чиновники можуть прийняти рішення, на яке не можна буде вплинути.

“Що сказав міністр культури? У цьому році підвищення плати за навчання не буде. А цей навчальний рік закінчується вже 25 травня. А з 1 вересня новий навчальний рік. І що буде тоді? Невідомо”, – нагадав Шаліт.

Він підкреслив, що якщо ініціатива не буде припинена, до Києва приїдуть делегації з усіх регіонів України. Підготовка до цього вже ведеться.

“Для цієї мети в областях організовують фонди, адже людям потрібно буде приїхати, зупинитися, прожити у Києві два-три дні. Будемо проводити акцію під стінами Кабміну чи Адміністрації президента. В цей же час така ж акція пройде під усіма облвиконкомами. Нас підтримують студентські профспілки, творчі колективи, які є в усіх областях”, – зазначив Шаліт.

Як відомо, нещодавно обурення громадськості викликало таємничий лист Мінфіну у Мінкульт, в якому прямим текстом говорилося про “оптимізацію” цілої галузі просвітницьких установ, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів. Якщо б ініціатива була підтримана, то батькам підвищили оплату до рівня собівартості навчання – тобто, від 1300 до 2800 грн на місяць. При такому підході батьки не будуть мати можливості сплачувати за навчання, що фактично призведе до ліквідації шкіл естетичного виховання в Україні.

Дзеркало Тижня