У суботу та неділю у Києві пройде дві лекції з історії

У суботу (18 травня 14:00) та неділю (19 травня 15:00) у Києві в рамках циклу відкритих лекцій «Литовська доба в українській історії: 1340-1569 рр» відбудеться дві цікаві тематичні зустрічі, які розкриватимуть різні сторони життя України за часів Великого князівства Литовського.

У суботу на слухачів чекає лекція «Ґенеза архітектурного стилю в Україні за часів Великого князівства Литовського». Читатиме знаний фахівець архітектури цього періоду, мистецтвознавець Катерина Липа, авторка кількох тематичних книжок та низки статей до журналу «Український тиждень».

У лекції йтиметься про долучення архітектури на теренах України до загальноєвропейського нурту так званої доби великих стилів. Буде розглянуто прояви готичного стилю у спорудах, що збереглися, та явище Gothic Survival або ж «запізненої готики», яке існувало поруч із ренесансом, а також своєрідність взаємодії елементів європейських архітектурних стилів із давньоруською будівельною традицією.

У неділю читатиме історик Борис Черкас лекцію на тему «Українське військо 14-15 століть», автор тематичних книжок та статей. Лекція присвячена воєнній історії України XIV – XVI ст. Основна увага приділена українським землям у складі Великого князівства Литовського. Даний період цікавий передусім тим, що за цей час українське військо з дружин удільних князівств (Волинського, Київського, Подільського і Чернігово-Сіверського) трансформувалося в земське ополчення прикордонних областей Литовської держави. Також саме на українських землях цієї держави виникає новий тип вітчизняного війська – козацтво, і відбувається формування його основних адміністративно-територіальних структур (Запорозька Січ і Реєстрове військо). Окреме місце в лекції приділено найбільш значущим військовим операціям XIV – XVI ст.

Лекції проходитимуть у Творчому просторі Трі: за адресою вул. Олеся Гончара, 15/3. Як дійти: від Софійської площі занурюєтеся у Рильський провулок (перша вулиця справа від центрального входу у Софію), на першому ж перехресті повертаєте ліворуч (вул.Стрітенська), і йдете до наступного Т-подібного перехрестя, де звертаєте праворуч і опиняєтеся на вул. Стрілецькій. Перед вами буде будинок, на торці якого зображені мозаїки з портретами діток. Вам треба зайти у великі прозорі двері цього будинку.

Для відвідин лекції бажана попередня реєстрація за адресою n.melnychenko[at]gmail.com

Вартість – 10 грн. Ці гроші підуть на оплату оренди приміщення.

Проведіть вихідні цікаво, долучайтеся до проекту відкритих лекцій з української історії!

Координатор: Настя Мельниченко, 0669134477