В Одесі суд заборонив прозивати людей фашистами

Не дивуйтеся, що це повідомлення ілюструю знімками, зробленими 21 грудня 2012 року, коли одесити, невдоволені роботою міської влади, не лише пікетували сесію міськради, а й штурмували мерію. Справа в тім, що пристрасті довкола цієї події не вщухають до цих пір, а сама вона стала предметом розгляду у судовому засіданні.

Ось свіже повідомлення. 29 травня 2013 року Приморський суд Одеси задовольнив позов активістів партії «УДАР» і зобов´язав мера міста Олексія Костусєва і 88 депутатів міськради вибачитися перед жителями Одеси за розпорядження під назвою «Фашизм не пройде». У позові ударівців зазначалося, що 21 грудня 2012 року, при «штурмі мерії» мешканцями міста Костусєв ініціював ухвалення міськрадою  документу-звернення міського голови до жителів Одеси «Фашизм не пройде», в якому назвав людей, що зібралися перед будівлею мерії, «недобитими спадкоємцями фашизму» і «фашиствующими молодчиками». Серед протестувальників, які тоді зібралися біля мерії,  були не тільки представники опозиційних політичних сил, а й підприємці ринків Одеси, ошукані інвестори довгобудів, захисники дитячої вітрильної школи в Отраді, активісти громадської організації «За всю Одесу». Після того, як розпорядження міського голови  з’явилося на офіційному сайті міськради, одеські ударівці подали позов до суду, в якому вимагали офіційних вибачень від Костусєва. Спочатку Приморський суд відмовив у розгляді справи, однак «УДАР» подав апеляцію, яку виграв. Суд виніс рішення: «Олексію Костусєву і 88 депутатам публічно вибачитися перед одеситами через муніципальну газету «Одеський вісник».  Тож партія «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» справу виграла.

Мені випало бути свідком тих подій і розповідати про них в оперативному репортажі. Ось як усе це виглядало. День 21 грудня, який в уявленні декого асоціювався з черговим «кінцем світу», Одеська міська рада ознаменувала черговою сесією. Не зважаючи на сніговій і мороз, її пікетувало близько двохсот одеситів невдоволених роботою місцевої влади. Серед них були обурені здирництвом підприємці найстарішого одеського ринку «Привоз», які вимагали повернути його у комунальну власність, обдурені вкладники будівельних компаній, що ніяк не можуть дочекатися обіцяного житла, освітяни, яким перед святами не виплатили заробітку. А найбільше серед протестуючих було під прапорами «Свободи», “Батьківщини» та «УДАРу». Їх на акцію протесту фактично спровокувала сама мерія.

Аби відволікти увагу одеситів від безладу в місті, засилля корупції і відвертого шахрайства чиновників, міськрада постійно вдається до розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Бал там правлять україноненависники-регіонали на чолі з мером Олексієм Костусєвим. Це з їхньої недоброї руки Одеса перетворюється на своєрідний форпост «русскава міра», саме вона стала першим українським містом, де  російській мові надано статус регіональної. Тепер вони заходилися нищити українські назви вулиць. Особливе обурення громадськості викликала включена до порядку денного сесії пропозиція історико-топонімічної  комісії перейменувати вулицю Івана та Юрія Лип. Для одеських українофобів, які засіли у мерії, Липи  – «фашисти, націоналісти, бандерівці», «міжнародні злочинці». Такої ж думки й уродженець Сахаліну, колишній викладач «наукового комунізму» Олексій Костусєв, який служить не стільки громаді міста, як Москві.

Напередодні сесії з протестом проти спроби міськради викреслити з історичної пам’яті одеситів імена Івана та Юрія Лип виступила інтелігенція Одеси. Відомі літератори, історики, просвітяни, які підписали відкритого листа, розцінили наміри влади як спроби реставрації тоталітаризму в сучасній Україні. Письмове звернення Одеській міськраді адресували депутати Львівської облради, наполягаючи на належному вшануванні в Одесі титанічних постатей Івана і Юрія Лип. Та в одеська мерія залишилася глухою до цих застережень і вимог. Не зважила вона і на рішучий протест обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Не виключено, що Костусєв та його поплічники зумисне провокували протистояння зі свободівцями, сподіваючись викликати хвилю невдоволення націоналістами.

Перед початком сесії ніщо не віщувало бурхливої реакції учасників пікету. Представники «Удару» прикріпили на огорожі плакат «Іван та Юрій Липи – гордість Одеси» і разом зі святим Миколаєм стали пригощати всіх присутніх миколайчиками та цукерками, частували гарячим чаєм. А для неслуха Олексія Костусєва Миколай приніс добрячий жмут різок і застеріг мера, аби він не робив дурниць. Члени ВО «Свобода» влаштували мітинг, закликаючи депутатів не перейменовувати вулицю Івана та Юрія Лип і не загостювати ситуацію, дружно скандували «Банду геть!».

Та раптом біля входу в мерію зчинилася колотнеча, свободівці прагнули виламати двері й потрапити до приміщення. Штурмуючих мерію кулачним боєм зустрів посилений загін охоронців приватної фірми, яких міськрада найняла на кошти громади. Коли кільком протестувальникам таки вдалося потрапити у фойє, охоронці пустили в хід газові балончики, вогнегасники й струмені води з брандспойтів. Серйозно травмованих не було, учасники двобою надавали один одному тумаків, прикрасили голови супротивників синцями та гулями. Ніхто з постраждалих за медичною допомогою не звертався.

Коли охорона мерії нарешті забарикадувала зсередини товстелезні вхідні двері, штурм припинився. І тільки після цього мені вдалося з’ясувати його причину. Виявилося, що за чиїмсь розпорядженням на сесію не пропустили народного депутата України, голову Одеської обласної організації ВО «Свобода» Павла Кириленка, хоч нардепи-регіонали Ігор Марков, Світлана Фабрикант та Геннадій Труханов пройшли туди безперешкодно. Тож щоб допомогти своєму лідерові потрапити на сесію, більше ста свободівців удалися до рішучого штурму мерії. Як пояснив мені сам Павло Кириленко, він мав намір оприлюднити з трибуни сесії вимоги не перейменовувати вулицю Івана та Юрія Лип і повернути «Привоз» у комунальну власність. Того дня депутати під тиском біло-синіх вулицю таки перейменували, а питання про славнозвісний «Привоз» відклали на безрік. За словами Костусєва, такі рішення ухвалено наперекір учасникам акції протесту, яких він назвав «купкою негідників» і «фашистами».

Після цього інциденту місцеві українофоби мліли від задоволення і потирали руки. Ще б пак! Сутичку зі свободівцями вони сповна використали як привід для нової антиукраїнської істерії. Обласна організація партії регіонів негайно оголосила про створення у місті «антифашистського комітету», який протидіятиме спробам націоналістів  «дестабілізувати ситуацію». А нардеп-регіонал Ігор Марков пообіцяв, що відсіч свободівцям будуть давати якісь «народні дружини». А вже 26 грудня, у день пленарного засідання обласної ради, україноненависники влаштували біля її приміщення свій «антифашистський мітинг». І пішло-поїхало…

На ці виклики місцеві осередки партій «Свобода», «Батьківщина» та «УДАР» лише посилили свою активність, даючи відсіч подальшій русифікації Одеси, спробам винищити її українські корені. Нинішнє рішення суду, який назвав прозивання людей фашистами протиправною дією, це одна з перемог опозиціонерів над партією влади. Своїм галасом про «загрозу фашизму» їй не вдасться відвернути увагу громадськості від численних провалів у всіх сферах життя, за це доведеться відповідати сповна.

Сергій Горицвіт

На світлинах: Костусєв в образі Петрушки – найпопулярніше фото мера, пікетування мерії 21 грудня 2012 року, Святий Миколай приніс для мера міста різки, учасники пікету штурмують міськраду, охорона міськради поливає пікетувальників із брандспойтів.

Фото автора та соціальних мереж.

В Одесі... Фото 5 Охорона міськради поливає пікетувальників із брандспойтів В Одесі... Фото 1 Костусєв в образі Петрушки - найпопулярніше фото мера В Одесі... Фото 2 Пікетування мерії 21 грудня 2012 року В Одесі... Фото 3 Святий Миколай приніс для мера міста різки В Одесі... Фото 4 Учасники пікету штурмують міськраду

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair