Через ненадання медичної допомоги у Лукьянівському СІЗО може померти людина

hin_logoЧерез ненадання належної медичної допомоги у Лук’янівському СІЗО може померти людина. Як повідомив адвокат Юрій Овсієнко, затриманий С. хворий на СНІД у дуже гострій стадії, його життя може обірватися будь-якої миті від найменшої застуди без надання комплексної медичної допомоги. Зараз затриманий не має умов для належного лікування та харчування. Справа С. перебуває на перегляді, а тому не вимагає обов’язкового утримання під вартою.

Звертаємося до державної пенітенціарної служби з проханням про переведення С. до спеціалізованої медичної установи для проведення обстеження та надання необхідної у його стані медичної допомоги.

Звертаємося до правоохоронних та судових органів з проханням розглянути питання про зміну запобіжного заходу С. та попередження нових порушень статті 5 Європейської Конвенції.

Звертаємося до неурядових організацій та правозахисників надати оцінку цьому випадку та не допустити смерті затриманого.

Нагадаємо, 10 червня 2013 року прокуратура відкрила кримінальне провадження за заявою матері Сергія Демка – затриманого, що помер у Лук’янівському СІЗО. Попереднє кримінальне провадження було закрито слідчим міліції 18 квітня 2013 року без належної перевірки обставин справи. Мати Сергія сподівається, що винні будуть покарані, і це врятує життя іншим.

Юристи Харківської правозахисної групи (ХПГ) вказують на порушення з боку представників трьох відомств, авторів спільного наказу – Міністерства Внутрішніх Справ, Міністерства охорони здоров’я та Управління пенітенціарної служби. «Працівники районного відділку міліції викликали лікарів лише за 12 годин після скарги затриманого, коли Сергію стало погано. Працівники швидкої допомоги не надали адекватної медичної допомоги, а працівники СІЗО не забезпечили безперервного доступу до замісної терапії протягом 14 днів його перебування. «Ми сподіваємося, що розслідування справи буде повноцінним та будемо стежити за його проведенням», – вказала Айгуль Муканова, керівник проекту ХПГ.

З обома справами працюють юристи всеукраїнської мережі «Забезпечення захисту прав людини вразливих груп населення силами Всеукраїнської мережі правової допомоги» Харківської Правозахисної Групи, що захищає порушені права людей, які живуть з ВІЛ та страждають від наркозалежності. Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Зв’язатися з юристами проекту можна за адресою: Харків, а/с 10397, 61002,тел. 057 7006772.

Харківська правозахисна група

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair