Луканов запропонував МФЖ створити Міжнародний інститут у Києві

LUKANOV_dovgan_p-1-132x92cСтворити в Києві Міжнародний інститут або школу професійного журналістського розвитку і розвитку журналістських організацій запропонував під час свого виступу на 28-му Конгресі Міжнародної федерації журналістів запропонував Юрій Луканов, голова Незалежної медіа-профспілки України.

«Це могло б консолідувати журналістів у всіх країнах пострадянського простору, – сказав Юрій Луканов під час свого виступу, – Я сподіваюся, що ця ідея може бути підтримана журналістами в усіх посткомуністичних країнах, що перебували під радянським контролем після Другої світової війні і досі пам’ятають як придушувалися свободи. Я пропоную моїм колегам розглянути цю ідею. Упевнений, що його реалізація буде корисною для всіх нас».

Доповідач розповів, що українські журналісти на пострадянському просторі демонструють стійкість і послідовність у відстоюванні своїх прав. Підкреслив, що тільки наполегливість журналістів і вдови убитого Георгія Гонгадзе, яка також є журналістом, примусила владу не припиняти розслідування і як результат вбивці і організатор злочину відбуваються тюремний термін.

Юрій Луканов нагадав, що помаранчевій революції передувала журналістська революція. Масові протести журналістів змусили владу відмовитися від цензури. Він також розповів про перемогу торік, коли солідарні протести журналістів примусили владу відкликати з парламенту «закон про наклеп».

Голова НМПУ згадав також недавні протести журналістів після побиття двох журналістів у центрі Києва. Розповів, що тоді медіа-профспілка і спілка журналістів закликали протестувати біля Міністерства внутрішніх справ. На думку Луканова, ці протести змусили порушити кримінальне провадження проти «братків», які били, і покарати міліціонерів, які не втручалися. Доповідач підкреслив, що журналістські організації будуть домагатися кримінального покарання для міліціонерів, які не втрутилися.

Голова НМПУ переконаний, що дух спротиву українських журналістів має глибоке історичне коріння. Він згадав українських дисидентів, які у радянських таборах писали хроніки опору і передавали свої тексти на Захід – таким чином світ дізнавався про те, що реально відбувалося за залізною завісою.

У конгресі МФЖ також бере участь делегація Національної спілки журналістів України на чолі з головою НСЖУ Олегом Наливайком.

Конгрес МФЖ триває у Дубліні з 3 по 7 червня.

Джерело