Львів’яни публічно обговорюють права міських тварин

Kit1Сьогодні у приміщенні львівської міської Ради проходять громадські слухання з приводу ініціативи Західно-українського товариства захисту тварин (ЗУТЗТ) визнавати право на життя львівських вуличних котів та врахувати їх біологічну особливість як регулятора кількості шкідливих та небезпечних гризунів.
У громадських слуханнях беруть участь журналісти, представники політичних партій, відповідні служби Міської ради, громадські активісти, опікуни тварин та волонтери-зоозахисники.

„В процесі підготовки ухвали ми керувалися тим, що всі вуличні коти, які не є приватною власністю за українським законодавством, належать громаді м.Львова, – каже Наталя Вишневська, співорганізатор слухань, – саме тому громада міста має право вирішувати який правовий та гуманний шлях вибирати для регулювання чисельності котів, для поліпшення санітарно-епідеміологічної та епізоотичної ситуації. Перевагами цього закопроекту є те, що силами простих мешканців Львова, чиї інтереси ми теж тут захищаємо, розпочати практичну реалізацію! задекларованих міської владою засад щодо гуманного регулювання чисельності вуличних тварин, ідентифікації та взяття їх на баланс міста, вакцинації від сказу та інших небезпечних хвороб. По суті, саме громада планомірно вже декілька років реалізує цю політику.”

У Львові діють правила утримання і поводження з тваринами та програма регулювання чисельності безпритульних тварин на 2009-2014 роки. Серед основних засад цих документів регулювання чисельності та припинення неконтрольованого розмноження визнані основними елементами гуманного вирішення проблем з вуличними та домашніми тваринами. До цього також неодноразово публічно закликав й прем’єр-міністр України та центральні керівні органи влади.

„Показовим для Львова стало соціологічне опитування, яке проводив Фонд Розвитку України, – каже Наталія Куба, волонтер ЗУТЗТ, – більшість жителів нашого міста виступають саме за гуманне вирішення проблеми з безпритульними тваринами. Наприклад, 72% городян вважають, що відлов, стерилізація, вакцинування, лікування та подальше повернення є найбільш прийнятним і гуманним підходом. Натомість, є лише 22% городян-респондентів, які з цим не погоджуються. Також більшість, а саме 77% на відміну від 18% проти застосування методу відлову та присип! ляння як способу регулювання чисельності тварин. Тобто пріоритетними львів’яни вважають саме гуманні методи”.

Основний декларативний документ, який зараз проходить процес обговорення у стінах львівської мерії, має на меті кардинально змінити ставлення виконуючих та контролюючих органів львівської Міської ради до виконання своїх обов’язків і рухатися в напрямку гуманізації суспільства та європейських цінностей, де право на життя є невід’ємною частиною співіснування людей та тварин. А з іншого боку, це принципові засади організації громади таким чином, аби у місті розвивався цивілізований рух опікунства та волонтерства, який передбачаÑ! ” опіку над вуличними тваринами за певних умов.

„Іншими словами, у місті Львові вводиться система, де кожна людина зможе стати опікуном певної кількості тварин на відповідних підставах, – каже Юрій Микитюк, віце-президент ЗУТЗТ, – механізм реалізації такого запровадження перебуває в розробці і з’явиться трохи згодом. Але основними елементами будуть обов’язкова ідентифікація тварин, біостерилізація, підтримка тварин у здоровому стані, санітарно-епідеміологічна складова. За основу ми взяли такий самий законопроект, який вже діє у Польщі. Саме там вуличні коти розглядаються як! частина екології міста й ставлення до них, що з боку чиновників, що від простих громадян, ґрунтується лише на гуманних цінностях”.

Після проходження громадського обговорення проект Ухвали буде доповнений механізмами реалізації закопроекту.

Корисні посилання:
Правила утримання і поводження з тваринами у м.Львові –
Програма регулювання чисельності безпритульних тварин у м.Львові на 2009-2014 роки
Укази Прем’єр-міністра щодо посилення відповідальності за жорстоке ставлення до тварин – 1 , 2
Проект Ухвали
Соціологічне опитування „Фонду Розвитку України”

За додатковою інформацією звертайтеся:

Юрій Микитюк, Віце-президент ЗУТЗТ
097 221 7593,

Наталія Куба, волонтер ЗУТЗТ
097-4457626
natalker3@gmail.com

Наталя Вишневська, волонтер ЗУТЗТ
098-2576176
nataliavishnevska@gmail.com

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair