НМПУ: ГПУ має відновити справу про побиття херсонських журналістів

Незалежна медіа-профспілка України вимагає від Генеральної прокуратури України скасувати постанову слідчого Комсомольського ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області Дарії Зубко про закриття кримінального провадження № 1201323002001431 від 15.03.2013 року, яке стосується перешкоджання законній професійній діяльності херсонських журналістів агентства «Таврія ньюс» Олександра Тарасова і Валерія Миронюка. Крім того, медіа-профспілка виcловлює стурбованість рівнем кваліфікації слідчого Дарії Зубко, яка виносить незаконні постанови. НМПУ просить прокуратуру провести перевірку відносно її професійної придатності, чи можливо корупційної вмотивованості, з притягненням її в подальшому до встановленої законом відповідальності.

Нагадаємо, що 13.03.2013 року, під час зйомок незаконного виселення багатодітної родини Сорокіних, на кореспондентів напали невідомі молодики атлетичної статури.Вони не пропускали журналістів до місця події, намагались зіштовхнути журналістів зі сходів, хапали руками камеру, закривали об’єктив, погрожували.

Вищезгадану вимогу до Генеральної прокуратури направлено після того, як з`ясувалося, що Херсонська міліція, прокуратура Херсонської області та суддя Комсомольського районного суду Херсона О.Б. Спічак вважають, що напад на журналістів під час здійснення ними своїх професійних обов’язків не є злочином.

Спочатку, до такого висновку прийшла слідчий Комсомольського ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області Дарія Зубко, яка розслідувала резонансну справу з нападу на журналістів Олександра Тарасова та Валерія Миронюка, і яка цю справа закрила у зв’язку з традиційною у таких випадках підставою – відсутність в діях нападників складу злочину передбаченого ч.1 ст.171 КК України (перешкоджання професійній журналістській діяльності).

Після публічної заяви Незалежної медіа-профспілки України та широкого медійного розголосу херсонська міліція порушила кримінальне провадження за ч.1 ст.171 КК України. Про свій контроль над об’єктивністю розслідування справи заявили й представники Міжвідомчої робочої групи з питань свободи слова при Адміністрації Президента.

Але потім справа закривалась двічі. 12 квітня 2013 року у першій постанові про закриття кримінального провадження лейтенант міліції Зубко зазначає, що «будь-хто з учасників події або інших сторонніх осіб не перешкоджав висвітленню події в засобах масової інформації, не вилучав статтю або відеозапис з інтернет-сайту… Конституційне право журналістів, яке забезпечує громадян на свободу думки та слова … порушено не було.» При цьому, всупереч вимогам Кримінально-процесуального кодексу України, слідчий повідомити про закриття справи потерпілих Олександра Тарасова та Валерія Миронюка «забула».

16 квітня постанова про закриття кримінального провадження скасована заступником прокурора Херсонської області В.Бубенщиковим, як незаконна та передчасна, винесена без виконання всіх необхідних слідчих дій. Також, заступник прокурора зазначив: «З відеозапису подій від 13.03.2013 вбачається, що Тарасова О.В. не допускали до квартири № 45 по вул..Лавреньова 29а, чим перешкоджали законній професійній діяльності журналіста».

Однак слідчий Комсомольського відділу міліції лейтенант Дарія Зубко знову закриває кримінальне провадження. Аргументи повторно наводяться ті ж самі – конституційні права не порушенні. Відповідно відсутній склад злочину – перешкоджання професійній журналістській діяльності.

Закриття кримінального провадження було оскаржено потерпілими до прокуратури Херсонської області та суду.

20 травня 2013 року, під час проведення журналістами акції протесту на знак солідарності з побити Київськими журналістами, кореспонденти ІА «Таврія ньюс» Олександр Тарасов та Валерій Миронюк зустрілися із заступником прокурора Херсонської області В. Бубенщиковим Представник прокуратури під час бесіди зазначив, що дійсно слідчим Зубко не виконанні всі слідчі дії – не витребуванні всі необхідні документи, не допитані всі свідки та учасники подій, зокрема, не допитано того нападника, який хапав руками камеру та затуляв руками її об’єктив.

21-22 травня 2013 року суддя Комсомольського районного суду Херсона О. Спічак . погодилась, з аргументацією слідчого: «при здійсненні … відео зйомки не виявлено дій спрямованих на її заборону». З невідомих причин представник прокуратури, всупереч закону, участь у судових засіданнях не взяв. Таким чином, всупереч обіцянкам, прокуратура самоусунулась від контролю над слідством по скандальній справі.

Незалежна медіа-профспілка України, заявляє, що такі рішення слідчого Зубко Д.О., заступника прокурора Херсонської області Бубенщиковим В.О., судді Комсомольського районного суду Спічак О.Б. фактично є офіційним дозволом будь яким особам нападати на журналістів під час здійснення ними своїх професійних обов’язків. Слідчий, прокуратура, суд створюють небезпечний прецедент, коли люди винні у перешкоджанні журналістській діяльності, не притягуються до відповідальності.

НМПУ звертає увагу Генеральної прокуратури України, що у справі по нападу на членів медіа-профспілки Олександра Тарасова та Валерія Миронюка є достатні докази, які вказують, що особи які вчинили злочин чітко знали та усвідомлювали, що нападають на журналістів. Покази свідків, в тому числі присутніх на місці події співробітників міліції, вказують на те, що Олександр Тарасов пред’являв журналістське посвідчення та представлявся, неодноразово представлявся також оператор Валерій Миронюк. Дії молодиків, що видно з відеозапису, були прямо спрямовані на перешкоджання відео запису та не допуску журналістів до місця події. Позбавлення їх можливості отримати коментар родини, яка забарикадувалась у квартирі. Невідомі особи умисно створювали перепони в одержанні кореспондентами інформації. Таким чином наявні всі ознаки злочину передбачені ч.1 ст.171 КК України.

В іншому випадку, враховуючи, що більшість нападів на журналістів залишаються не розкритими, та нападники не несуть покарання за ст.171 КК України, Незалежна медіа-профспілка України вважатиме, що міліція та прокуратура умисно створюють умови, за яких незалежна журналістика та свобода слова не можуть існувати. А напади на журналістів заохочуються самими правоохоронцями. В цьому випадку, НМПУ вимушена буде звернутися до міжнародних механізмів захисту прав журналістів. Що у свою чергу, сприятиме ще більшому погіршенню репутації Української влади.

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair