Опозиція вимагає змінити порядок формування ЦВК

Опозиція вимагає внести зміни до закону про Центральну виборчу комісію, за якими кожна фракція матиме по одному представнику в ЦВК, ще одного представника делегуватимуть позафракційні депутати.

 Про це з парламентської трибуни у вівторок, 4 червня, заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

 Арсеній Яценюк підкреслив, що подання президента про звільнення голови Центральної виборчої комісії та внесення нової кандидатури на цю посаду – це частина сценарію, який розробляється в адміністрації президента Януковича, «як, програвши вибори президента України, залишитись при владі».

 «У рамках цього сценарію основне завдання – це остаточне захоплення ЦВК. У них є досвід 2004 року, коли народ проголосував проти Віктора Януковича, але ЦВК визнала його переможцем на президентських виборах. Так в 2015 році не буде», – наголосив він.

 Опозиція наполягає, що в Україні повинно бути негайно змінено закон про Центральну виборчу комісію та порядок формування ЦВК: «Кожна фракція повинна мати по одному представнику в ЦВК, один представник повинен бути делегований від позафракційних».

 Арсеній Яценюк підкреслив, що такі зміни повинні відбутися перед виборами президента України і «забезпечити чесні вибори, а не фальшування виборів і утримання цього президента при владі, незважаючи на те, що він програє ці вибори».

 «Наша вимога – це ухвалення закону і голосування по членах ЦВК у рамках нового закону», – наголосив Арсеній Яценюк.

Прес-служба “Батьківщини”