Парк Гезі у Стамбулі під повним контролем протестуючих

Парк Гезі у Стамбулі під повним контролем протестуючих

У Стамбулі протестуючі провели ніч на 10 червня 2013 р. в парку Гезі на площі Таксим

У Турції триває 11-й день антиурядових протестів, які вже забрали життя чотирьох людей. Тим часом у Стамбулі турецькі протестуючі узяли парк Гезі під свій повний контроль.

На даний час вони контролюють також велику територію біля площі Таксим, забарикадувавши   підходи до наметів і змусивши поліцію повністю забратися геть.

Лідер турецької опозиційної Народно-республіканської партії закликав прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана зупинити ескалацію напруженості.

Кемаль Кілічдароглу заявив, що Ердоган «намагається утриматися при владі, створюючи напруженість» і «штовхає суспільство у вогонь».

У ході протестів Ердоган зробив ряд заяв, у яких попередив, що його терпінню є межа, він вимагав покласти край протестам, і погрожував притягти до відповідальності тих, хто не поважає його уряд.

Він також закликав своїх прихильників до масових проурядових мітингів в Анкарі та Стамбулі у наступні вихідні.

Антиурядові протести в Туреччині були викликані поліцейським насильством під час розгону протестної акції екологів на площі Таксим в Стамбулі 31 травня.

Невдовзі протести поширилися на десятки міст по всій Туреччині і демонстранти висунули вимогу відставки Ердогана.

У суботу лідер опозиційної турецької партії «Націоналістичний рух» Девлет Бахчелі закликав до проведення дострокових виборів.

Ердоган зіткнувся з міжнародним засудженням його дій під час кризи, а турецька поліція була піддана різкій критиці за застосування надмірної сили проти мирних протестів.

Організація з захисту прав людини «Міжнародна амністія» також засудила турецьку поліцію за методи, які вони використовували для припинення протестів.

 

Переклад: Людмила Острякова

Оригінал публікації: http://www.presstv.ir/detail/2013/06/10/308196/turkish-protesters-control-gezi-park/

1 Comment

  1. АК Парті може зібрати своїх послідовників у десятки, сотні рази більше. За Ердоана (сама так звучить прізвище правильно!) голосують десятки міліонів турків. Опозиція навмисно нагнітає ситуацію, для неї чим гірше, тим краще. Це кемалісти разом з військовими підуть навііть на громадянську війну, попри здоровий глузд. Мій син, 17-річний студент Стамбільського університету каже, що у простих людей скоро увірветься терпець та й вони самі сметуть оціх волоцюг, наркоманів, п’яниць.
    Вони забули, що саме уряд Ердоана рік тому дав право страйкувати держслужбовцям, звільнив суспільство від гноблення військових, вберіг країну від економічної кризи, вивів Туреччину у світові економічні лідери, збільшив усі соціальні виплати у рази. Міліони дітей оздоровлюються за рахунок держави. Десятки тисяч отримують соціальне житло.
    Поруч з турецьким народом, Таксім – це просто жалюгідна купка невдах.

Comments are closed.