Резюме звіту за результатами проекту “Громадська варта”

Комплексна методологія громадської оцінки антикорупційної політики апробована на Чернігівщині. Тепер громадськість має можливість всебічно оцінювати ефективність протидії корупції на місцевому та обласному рівнях

       14 червня 2013 року в конференц-залі готелю «Імпреза» відбулася прес-конференція присвячена презентації результатів проекту «ГРОМАДСЬКА ВАРТА:  здійснення громадського контролю за реалізацією антикорупційної політики у місті Чернігові та Чернігівській області». Проект реалізовувався Чернігівським обласним осередком ВМГО «Демократичні перетворення України» на Чернігівщині в 2012-2013 рр.  за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». В рамках проекту було вперше в Україні апробовано методологію «Індексу антикорупційної політики», що дала змогу комплексно оцінити корупційні ризики та реалізацію антикорупційної політики в діяльності голови Чернігівської ОДА та міського голови Чернігова. Досі громадські активісти здійснювали моніторинг  або лише державних закупівель або аналізували доступність інформації на сайтах органів влади або стан реагування на запити публічної інформації. Як наслідок, результати моніторингу були обмеженими і фокусувалися на 1-му чи 2-х елементах антикорупційної політики. Тепер громадські активісти можуть комплексно оцінювати корупційні ризики та ефективність реалізації антикорупційної політики на обласному та місцевому рівнях в Україні. По суті, виконано завдання 1 Розділу VII Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки у частині «запровадження багатоступеневої методики оцінки корупційних ризиків… на рівні громадської експертизи, проведення якої забезпечується завдяки прозорій процедурі нормопроектування та доступності інформації для громадськості»

Методологія «Індексу антикорупційної політики» розроблена Іваном Сікорою, координатором проекту та консультантом ЧОО ВМГО «Демократичні перетворення України», який раніше працював консультантом Ради Європи. Під час заходу було презентовано результати проекту та надано оцінки втрат громади Чернігова, обласного та міського бюджету, які пов’язані із браком реагування органів влади на корупційні ризики.

Антикорупційна політика аналізувалася із використанням 10 індикаторів оцінки досягнення цілей антикорупційної політики. В рамках кожного з них визначалися ключові показники корупційних ризиків та ефективності протидії корупції. Результати моніторингу засвідчили вкрай низькі показники ефективності реалізації антикорупційної політики Головою Чернігівської ОДА та міським головою Чернігова. Середня оцінка ефективності антикорупційної політики з боку Голови Чернігівської ОДА оцінена в 3 бали із 5 можливих, а міського голови в 2 балів із 5 можливих. Антикорупційна політика оцінювалася з точки зору існування політичної волі до здійснення  антикорупційної  політики,   інформаційної відкритості та прозорості органів влади, доброчесності органу влади з точки зору заявників та журналістів, що викривають факти корупції, використання процедур взаємодії  з громадою, формування бюджетів та здійснення закупівель  за  бюджетні кошти, прозорості та підзвітності використання власності та активів, дотримання норм законодавства, що забороняє конфлікт інтересів,  декларування доходів публічними посадовими особами, стан надання публічних послуг з фокусом на адміністративних та дозвільних послугах та існуючих умов для ведення бізнесу.

Конфлікт інтересів став вперше предметом громадського моніторингу

     Конфлікт інтересів став вперше предметом громадського моніторингу в рамках проекту. Опис конфлікту інтересів в діяльності міського голови Чернігова О.Соколова дав змогу ідентифікувати ряд пов’язаних корупційних ризиків.  Зокрема, отримання земельної ділянки в Чернігові та недоплата до міського бюджету 630 тис. грн. податків ТОВ «Автомобільна компанія «Сівер-Авто» виявилося дивним чином пов’язаними із фактом пожертви автомобіля «Тайота Камрі» (орієнтовна вартість 425 тис. грн.) обласній громадській організації Спілка ветеранів-афганців, яку до останнього часу очолював міський голова, а зараз очолює його заступник. Далі цей автомобіль був переданий в безкоштовну позичку  міському голові Чернігова. Показово, що саме «Сівер-Авто» надала не менш як 50 тис. грн. знижку на автомобіль «Тайота Корола», що був закуплений комунальним підприємством (КП) міськради без тендеру по процедурі до 100 тис. грн.  (ціна аналогічного автомобіля на сайті Тайоти – 156 до 223 тис. грн.). Як виявилося, придбаний автомобіль був не потрібен КП  і  зразу ж  був переданий міській раді.  Показово, що саме це КП очолює депутат міськради А.Стах,  якого в минулому році за наполяганням Прокуратури рішенням суду, було звинувачено в  хабарництві.  Зафіксовано ознаки конфлікту інтересів з боку одного із заступників міського голови, екс-керівника комунального підприємства обласної ради, керівника однієї із РДА Чернігівської області та депутатів міської ради Чернігова. З огляду на існуючий досвід в сфері аналізу конфлікту інтересів Чернігівський обласний осередок ВМГО «Демократичні перетворення України» приєднався до коаліції «ЗА ДОБРОЧЕСНУ ПУБЛІЧНУ СЛУЖБУ: об’єднання зусилля інститутів громадянського суспільства України задля забезпечення громадського контролю за доброчесністю та запобіганню конфлікту інтересів у публічному секторі».

Окремо було звернуто увагу на суперечності  між задекларованими та фактичними доходами публічних посадовців. Наприклад, міський голова Чернігова О.Соколов немає автомобіля в декларації про доходи за 2012 рік, але це не завадило зафіксувати його в  минулому році за кермом представницького автомобіля Мерседес-Бенс МL (орієнтовна вартість 720 тис. грн). Як пояснив заступник мера, автомобіль не належить О.Соколову. Кому належить цей транспортний засіб, досі так і залишилося загадкою, незважаючи на численні офіційні та публічні запити та звернення в рамках проекту «Громадська варта» до міського голови Чернігова.

Оцінка втрат обласного та міського бюджетів від корупційних ризиків 

     Показово, що найбільш закриті сфери міського господарства Чернігова мають найбільші корупційні ризики за оцінками експертів. 5-ка структурних підрозділів міськради з найбільшими корупційними ризиками очолюють управління земельних ресурсів та архітектура і містобудування (розділили 1 місце за корупційними ризиками), далі йдуть – транспорт та зв’язок, капітальне будівництво та комунальне майно. Саме тут найменшою є публічність інформації. В цих сферах продовжують існувати високі корупційні ризики пов’язані із недоотриманням коштів бюджетами та зловживаннями службовим становищем публічними посадовцями.

Під час презентації були описані  корупційні ризики пов’язані із обмеженням доступу до рішень щодо земельних питань, визначення підрядників з будівництва без жодних конкурсів, домінування неконкурентних та непрозорих процедур закупівель за кошти обласного та міського бюджетів. За експертними оцінками, лише за 9 міс. 2012 року втрати обласного бюджету могли скласти від 265 до 348 млн. грн., а міського –  від 73 до 103 млн. грн. через домінуванням неконкурентних і непрозорих процедур закупівель (більше 70%) та браку належного державного та громадського контролю.

Показовими вже стали систематичні завищення майже в 2 рази цін порівняно з ринковими  при закупівлі послуг таксі для потреб обласної ради.  Орієнтовна сума  збитків від таких закупівель могла скласти майже 625 тис. грн. в 2012 році. Показово, що незважаючи на публічну критику, ситуація повторилася і цього року.

Ціна послуг для чернігівців в Центрі надання адміністративних послуг:

 69 грн за 1 відвідувача та  прийом 1 співробітником в день 3-х відвідувачів 

      В рамках аналізу ефективності витрачання бюджетних коштів та оцінки якості надання публічних послуг було проаналізовано стан надання адміністративних та дозвільних послуг. Ці послуги виявилися для мешканців Чернігова виявилися аж надто дорогими. Зокрема, на обслуговування 1-го відвідувача (суб’єкта звернення) Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) з міського бюджету витрачається 69 грн. При цьому, 1 співробітник ЦНАП обслуговує  приблизно 3 відвідувача в день. Попри те, що ще у вересні 2012 року ЦНАП почав роботу, а на його  реконструкцію та ремонт було витрачено майже 1 млн. грн., досі  з міського бюджету оплачується оренда та утримуються приміщення Реєстраційної палати та Відділу звернень громадян та соціальних питань. Показово, що Реєстраційна палата приймає в 3 рази більше відвідувачів у приміщенні в 10 разів меншому від приміщення ЦНАП, а відділ звернень громадян та соціальних питань маючи в штаті у 2 рази менше співробітників ніж є у ЦНАП, приймає майже стільки ж письмових звернень як і у ЦНАП.     

Оцінка реагування органів влади Чернігівщини на виявлені корупційні ризики 

       Під час заходу було  негативно оцінено реагування органів влади на наданні пропозиції щодо виявлених корупційних ризиків. На більшість із майже 160 пропозицій щодо усунення корупційних ризиків, були отримані формальні відповіді або не отримано жодних відповідей по суті, незважаючи на численні запити, звернення та заяви. Домінуючим є брак дієвого реагування на виявлені корупційні ризики з боку відповідних структурних підрозділів органів влади, а також з боку правоохоронної системи.  Показово, що відкрите звернення громадських зборів від 23 квітня 2013 року щодо необхідності адекватного реагування на виявлені корупційні ризики підтримав лише 1 народний депутата від Чернігівщини. При цьому всім парламентарям від Чернігівщини була надіслане відповідне звернення з проханням підтримки.

    Водночас, варто відзначити певні позитивні зрушення щодо розуміння сучасних вимог до ефективності антикорупційної політики. Під час заходу було відзначено наступні позитивні рішення, які були прийняті органами влади Чернігівщини завдяки реалізації проекту «Громадська варта» та активності інститутів громадянського суспільства.  Зокрема, формально міський голова Чернігова усунув факт конфлікту інтересів. Тепер  головою обласної громадської організації Спілка ветеранів-афганців є його заступник у виконкомі міськради. За інформацією отриманою від правоохоронних та контролюючих органів, зараз проводиться ревізія  факту недоплата до міського бюджету 630 тис. грн. податків ТОВ «Автомобільна компанія «Сівер-Авто», яка фігурувала в описаних в рамках проекту справах «Тайота для мера» та «Тайота корола».

Вдалося домогтися включення до Плану роботи Громадської Ради при Чернігівській ОДА обговорення звітів головних розпорядників бюджетних коштів про їх витрачання за 2013 рік за круглим столом на тему: «Обговорення проекту обласного бюджету на 2014 рік». Однак на рівні міського бюджету Чернігова, жодного громадського обговорення міського бюджету та ефективності витрачання бюджетних коштів його розпорядниками, так і не передбачено.

Завдяки пропозиціям та наполяганню представника Чернігівського обласного осередку ВМГО «Демократичні перетворення України» в Громадській Раді при ОДА вдалося включити до Плану роботи Громадської Ради проведення громадської експертизи виконання у 2013 році обласної Програми запобігання і протидії корупції на 2013–2015роки» і плану заходів щодо запобігання і протидії корупції в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування області в 2013 році. По суті, таке рішення Громадської Ради при ОДА дає змогу говорити про 1-й крок в напрямку публічного обговорення ефективності  антикорупційної політики на обласному рівні.

Також за інформацією ОДА розробляється проект розпорядження «Про внесення змін та доповнень до обласної програми запобігання і протидії корупції на 2013–2015роки», який буде розміщено для громадського обговорення на веб-сайті ОДА.

Окремо треба відзначити включення до Плану роботи Громадської Ради обговорення стану виконання в 2012 році Розпорядження голови ОДА від 10 лютого 2012 року №31 «Про затвердження плану заходів щодо запобігання проявам корупції на 2012 рік» в квітні 2013 року. Однак ні в квітні, ні в  травні, захід так і не відбувся. Після численних офіційний листів та пропозицій представника Чернігівського обласного осередку ВМГО «Демократичні перетворення України» в Громадській Раді при ОДА була отримана інформація від Голови Комітету з питань правопорядку та правозахисту населення та депутата міської ради Чернігова О.Ковальова  про планування проведення заходу на кінець червня 2013 р.

Було окремо відзначено певний прогрес у резонансній справі пов’язаній із планами будівництва АЗС на Бобровиці. З огляду на громадський тиск та позицію Прокуратури області, Деснянський районний суд Чернігова  скасував рішення Чернігівської міської ради про виділення 5 соток землі КП «Дільниця з контролю за благоустроєм» для будівництва автозаправки за адресою вулиця Шевченка, 160-б. Однак нещодавно, Київський апеляційний суд відмінив рішення суду першої інстанції про повернення земельної ділянки.

Окремо було відзначено прогрес у не менш резонансній для Чернігова справі урочища «Ялівщина». На його території передбачається створення регіонального ландшафтного парку. Однак через затягування питання з боку Чернігівської міської ради, за проханням членів Громадської Ради при Чернігівській ОДА, нещодавно ситуацію взяв під особистий контроль Голова ОДА.

На думку координатора проекту «Громадська варта» та консультанта ЧОО ВМГО «Демократичні перетворення України» Івана Сікори «річні антикорупційні плани заходів як на рівні ОДА, так і на рівні мерії Чернігова, продовжують прийматися без жодних публічних звітів щодо їх ефективності  та консультацій з громадою.  Наслідком такої політики є нераціональне витрачання бюджетних коштів та ресурсів громад (землі, нерухомості тощо), що часто пов’язане із відповідними корупційними ризиками».  Як зазначив Іван Сікора,  якщо на рівні Чернігівської ОДА можна відзначити хоча б формальні спроби проведення громадського обговорення відповідної обласної антикорупційної  програми,  питань розвитку територій (урочище Ялівщина) та виконання обласного бюджету в рамках діяльності Громадської Ради при Чернігівській ОДА, то подібного не можна сказати про міського голову та міську раду Чернігова.

Докладна інформація про результати проекту на сторінці в мережі Фейсбук: https://www.facebook.com/profile.php?id=100005648104774

В разі додаткових питань пишіть: project55@ukr.net  

 

*********

Інформація про Чернігівський обласний осередок 

ВМГО «Демократичні перетворення України»

Чернігівський обласний осередок ВМГО “Демократичні перетворення України” як незалежна і неприбуткова організація був заснований 2 листопада 2001 року. В 2013 році представник організації став членом Громадської Ради при Чернігівській ОДА.

2012 рік став переломним в житті організації. Проект «Громадська варта» дав змогу Чернігівському обласному осередку ВМГО “Демократичні перетворення України” стати провідним експертом в сфері громадської оцінки антикорупційної політики та адвокації виконання вимог антикорупційного законодавства на Чернігівщині.

Проект «ГРОМАДСЬКА ВАРТА: здійснення громадського контролю за реалізацією антикорупційної політики у місті Чернігові та Чернігівській області» реалізовується в 2012-2013 рр. за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Команда Чернігівського обласного осередку ВМГО «Демократичні перетворення України»  планує і надалі робити свій внесок в справу підвищення  відкритості, прозорості та підзвітності органів влади Чернігівщини та доброчесності публічних службовців.

Команда Чернігівського обласного осередку ВМГО “Демократичні перетворення України” є відкритою для співпраці і буде рада конструктивним пропозиціям.

Сторінка в мережі Фейсбук

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005648104774

Електронна пошта: project55@ukr.net

З повагою,

Команда Чернігівського обласного осередку ВМГО “Демократичні перетворення України”